Några dagars grabbsegling

Semestern tuffar på och äntligen dags för några dagars grabbsegling. Som vanligt tar tiden alltid slut när flera ska försöka planera in det hela i sina kalendrar men vi lyckades åtminstone få några dagar med rejält bra segling söderut. Besättningen för första etapperna var Magnus, Rickard och jag. Vi startade med ett hopp över till Hanö för att sedan fortsätta söderut mot Christians Ö, Rönne (Bornholm) och Simrishamn.

Tredje båt på Hanö

Tredje båt på Hanö

Hanö fyr

Hanö fyr

Efter en god natts sömn stack vi tidigt söderut då vindprognoserna sade allt annat än just vind. Vi ville nå Christians Ö i tid, då den hamnen brukar bli full. Losskastning kring 0630 och första timmen för motorn, men sedan kom vinden mer och tidigare än väntat så det blev en riktigt fin seglingsdag ner mot Christians Ö. Rakt på, rätt kurs, fin halvvind och bra fart i båten. Väl framme visade det sig att det inte var så fullt som vanligt, så vi fick bra plats långt in i hamnen. Vinden hade brallat i ganska bra och skönt att vi hann in någon timme innan våghöjd och vind maxade ut för dagen. Båtarna som kom in i hamnen senare på kvällen gungade ganska kraftigt innan de kommit in i hamnbasängens skydd.

Magnus och Rickard, semesterläge

Magnus och Rickard, semesterläge

Riktade mot Bornholm...

Riktade mot Bornholm…

IMG_6292

Fjärde båt på Kristians Ö

Fjärde båt på Christians Ö

Lights out @ Kristians Ö

Lights out @ Christians Ö

Prognoserna för efterföljande dag var också väldigt svaga vindar, men även denna gång visade det sig att det inledningsvis gick riktigt bra att segla ändå. Vi körde gennakern tight skotad och det funkar ganska bra, nästan som en code (nästan). Vi seglade runt Hammerodde där dock vinden dog totalt så vi passade på att ta lunch inne i Hammerhavn, en lagunliknande hamn strax söder om Hammerodde på Bornholms västsida.

Lunchstopp i Hammerhavns lagun

Lunchstopp i Hammerhavns lagun

Efter lunchen och en liten promenad fortsatte vi ned mot Rönne, med ökande vind rakt i nosen. Efter ett tags seglande blev det järngenuan sista timmen in i hamnen. Vi valde att lägga oss i marinan norr om Rönne, vilket visade sig vara ett bättre val. Ingen av hamnarna kändes dock speciellt inbjudande, så i princip alla andra hamnar på Bornholm verkar trevligare än just Rönne.

Sista hoppet blev en fin seglats över till Simrishamn där fler besättningsmedlemmar skulle mönstra på för att köra helgens begivenhet, Bornholm runt, som jag skriver lite om i en separat post. Underbar segling in till Simrishamn tvärs över sundet med schysst halvvind / slör och bra fart i båten.

Magnus och Rickard i cruising speed

Magnus och Rickard i cruising speed

Simrishamn

Simrishamn

Komprimerad minisemester med massor av segling på kort tid, mestadels bra vind i rätt riktning. Så bra det kan vara med andra ord.

//Staffan

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *