Att NMEA2000 eller inte?

Min tanke är att byta ut befintlig Raymarine C70-plotter på båten mot en ny B&G Zeus Touch 7″. Genast börjar integrationstankarna att snurra och jag tror jag har kommit fram till den bästa lösningen. Några kommentarer?

Befintligt nätverk ombord är Raymarine Seatalk1. AIS pratar NMEA0183 och är ett separat system med NMEA-anslutning direkt till C70-plottern.

Min tanke är att göra följande:

  • Skaffa en Raymarine Seatalk <-> SeatalkNG (NMEA2000) interface för att ansluta hela befintliga nätet till SeaTalkNG/NMEA2000 och bygga ett minimalt NMEA2000-nät ombord för framtida utbyggnad.
  • Skaffa en Actisense NMEA0183 <-> NMEA2000 brygga (NGW-1-AIS) för att ansluta AIS till NMEA2000-nätet då vår AIS enbart pratar NMEA0183.
  • Ansluta B&G-plottern via adapterkabel (Micro-C / Devicenet) till SeaTalkNG-nätet.

På så vis borde allting hänga samman och snyggt utbyta data varandra. Förhoppningen är sedan att ansluta den kombinerade NMEA-strömmen till min Raspberry Pi NMEA <-> Wifi multiplexer och få ut all NMEA-information i luften till tex SeapilotiNavX eller MidWifi.

På tag om B&G Zeus Touch, någon som har koll på hur Ethernet-interfacet funkar där? Dåligt med teknisk dokumentation av B&G-prylarna, åtminstone på deras egen hemsida. Om man läser manualen för Simrad NSS7 (som är samma hårdvara åtminstone) så verkar det som att NSS kan agera NMEA TCP server för data bara man ansluter den till ett vanligt ethernet-nät. Det öppnar en hel del intressanta möjligheter!

1 comment

  1. Angående B&G Zeus Touch och ethernet så har jag fått bekräftat av B&G att det är vanlig/riktig ethernet och att B&G-plottern tillhandahåller NMEA-data över TCP via inbyggd server. Detta innebär att man faktisk ska kunna ansluta den till vilket ethernet-nät/wifi som helst och låta iNavX/SeaPilot ansluta direkt till B&G-plotterns NMEA-server! Enligt B&G-manualen bryggas all NMEA2000-data till ethernet förutom AIS… Klart intressant öppning. Ännu bättre vore givetvis om B&G-plottern själv hade haft inbyggd Wifi, som tex Raymarines C/E-serie numera. De saknar å andra sidan NMEA-server… Att det ska vara så svårt att göra rätt =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *