Semestersegling #2

Regn, blåst och kyla. Så kan man sammanfatta juli 2020 än så länge. Det är helt enkelt ostadigt och kallt. Kraftigt lågtrycksbetonat. Vi stack dock ut på en liten seglingstur till. Nu var även Magnus och Karin hemma och hängde på.

Färden började mot Hanö. En riktigt fin seglats utan vågor och med bra vind som förde oss rakt mot målet.

Till havs
Livsnjutare
Staffan och Therese
Magnus, right on target

På Hanö var det full rulle och förvånansvärt gott om folk. Restaurangen var öppen och i princip fullbokad men att sitta ute gick bra.

Hanö
Långsides i Hanö

Jag pratade med hamnvärden och de hade haft en riktigt bra sommar. Som mest hade de klämt in 66(!!) båtar i gästhamnen. Då var det “fullt” som hon sa.

Kusinhäng med Kalle & Co

Väderprognoserna visade igen på ordentligt friska vindar och ostadigt väder. Vi bestämde oss för att gå in till Tjärö i skärgården. Färden från Hanö inåt är alltid lite vansklig och ofta är gammal sjö eller uppbyggd sjö ett elände för sjösjukan. Vi tog snabbaste vägen över till Karlshamn, väster om Tärnö, för att sedan gå inomskärs och få skydd från guppandet. Vädret pendlade mellan sol, regn, mulet om vartannat. Snabba växlingar men bitvis riktigt fint. Ju mer vi närmade oss Tjärö desto bättre såg det ut. Väl framme där var sommaren tillbaka med lä och sol.

Tjärö
Elliot

Vattentemperaturen visade sig dessutom vara över 18 grader så årets första havsdopp avklarades också. Riktigt skönt.

Vi intog kvällsmat på Tjärös alltid lika trevliga restaurang. Fullbokat hela tiden men som tur väl var hade jag bokat kvällen innan. Dock, sen middag även med bokning.

På morgonen körde Tjärös numera elkonverterade transportflotte förbi för att gå in till Järnavik (?) för bunkring.

På vägen tillbaka till Ronneby utlovades återigen kraftig vind och ostadigt väder. Regn- och vindbyarna låg som på rad efter varandra och ömsom sol ömsom regn hela vägen. Vindökningarna kommer riktigt snabbt. Från 4-5m/s till uppåt 16m/s på bara någon minut. Imponerande. Vi hann få av och på sjöställen ett antal gånger under den ganska korta vägen hemåt.

Soligt och glatt!
Inknappande regn- och vindmoln
Karin och Magnus till rors
Regntunga skyar …

Väl i hamn började det regna igen och efter rent skepp var det iväg hemåt ännu en gång.

//Staffan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *