Om båten

Båten är en tysk Dehler 34S/V från 2008. Det är i princip samma båt som idag fortfarande säljs av varvet och som idag kallas Dehler 35SQ. Samma skrov, dock har en del förändringar gjorts sedan Dehler köptes av Hanse efter Dehlervarvets konkurs. Bland annat har mycket av det som var standardutrustning i Dehler 34S/V blivit extrautrustning i Dehler 35SQ. Vanten har flyttats ut till skrovsidan vilket gör att Dehler 35SQ är en ren fockbåt till skillnad från Dehler 34S/V som kan föra genua.

D34SV-Layout

Efter att ha seglat Monsun i dryga 30 år kände jag och min bror att vi ville byta till något modernare och lite mer performance-inriktat. Vi tittade först på en Hallberg-Rassy 310 och var väldigt övertygade efter en härlig provsegling uppe i Ellös. Tiden gick dock och vi tittade på andra alternativ. Efter att även ha provseglat en Dufour 34E och en Dehler 34S/V föll valet på den lätt begagnade Dehlern från 2008. Lite större, mer mast, mer segel, ratt och absolut mer performance (även om HR310 seglade riktigt trevligt i de vindar som rådde när vi provseglade).

Det exemplaret vi köpte är mycket välutrustad både när det gäller bekvämligheter, teknik och framför allt segelgarderob. Jib och stor i laminat från North Sails, 3DL 600. Spinnaker och gennaker med bom/peke i kolfiber. Fina grejer.

side-view2

Sista fix innan hemsegling från Stockholm ner mot Ronneby, Blekinge påbörjas.

front_view

Så, först blir det att försöka leva upp till den prestanda som finns i båten och segelgarderoben. En bra start bör vara att försöka matcha polardiagrammet, så det är väl där vi får börja.

D34SV-polar

“Skota hårt och sträck allt lite mer än man är van vid” var tipset från förra ägaren, så det är väl det som måste göras.

//Staffan

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *