Sagt det förr, säger det igen: Svensk sommar fortsätter! Även augusti verkar leverera ett i huvudsak strålande väder med sol och värme.

Denna gång är det en tredagarstur med Magnus och Staffan som besättning. Inga barn denna gång =) Första dagen bjöd på fint väder och värme men väldigt lite vind. Vi satte dock av som planerat mot Karlskrona som mål och lättvindsgenuan hissad. Vi kryssade lite lätt bort mot Kungsholms fort men då vinden nästan totalt mojnade valde vi att gå in i Karlskronabassängen via Hasslö-infarten istället. En mycket vacker och lugn seglats där vi nästan helt ljudlöst slörande gled genom Hasslö-passagen i 3-4kn. När vi väl kommit in dog vinden helt och vi fick gå för motor sista vägen från Godnatt, förbi örlogshamnen där större delen av svenska flottan låg vid kaj och vidare in till Tallö-bryggan där vi förtöjde lagom till middagen.

Skärgårdsslör

Skärgårdsslör

Karlskrona by night

Karlskrona by night

Andra dagen var det äntligen lite mer vind, på rätt håll, som gjorde att det planerade resmålet Hanö nåddes på några ganska få timmar underbar slör. Bra fart i båten och raka spåret mot Hanö. Efter någon timme förtöjda bjöd Hanö på lite regn och vindskifte. En tydlig frontpassage som var över efter några timmar. En god middag på Hanökrogen Briggen gjorde dock gott och tiden kunde även användas för lite inre båtvård.

Magnus

Magnus

Hanö by night

Hanö by night

Så var det söndag och dags att sätta av tillbaka till Ronneby igen för väntande jobbvecka. Vädret bjöd igen på strålande sol och lite lätta moln men som i fredags, i princip helt stiltje. Hela Hanöbukten var i princip spegelblank. Vi satte dock av för segel och kluckade fram i vindar pendlande mellan 1-2m/s och 2-3kn. Efter att ha rengjort däcket och solat ett tag tog vi ned segel och körde motor. Helt vindstilla.

Staffan

Staffan

Stiltje...

Stiltje…

I våras skaffade vi en strumpa till spinnakern. Vi har redan en sådan till gennakern och lösningen underlättar kraftigt sättning och framför allt nedtagning av dessa segel. Strumpan till spinnakern har vi dock ännu inte testat och monterat så dagens noll-vind kändes som ett bra tillfälle att montera det hela och få det testat. Allt funkade fint så nu kan vi åtminstone säga att spinnakern varit hissad denna säsong =)

Spinnakertest i stiltje

Spinnakertest i stiltje

Den sista timmen in till Ronneby bjöd äntligen igen på lite vind, åtminstone 4-5m/s som gjorde att vi fick en fin seglingsavslutning på dagen. Utanför Gåsefeten mötte vi även en säl! Första gången vi sett dessa djur i här nere i Blekinge.

Bjuder även denna gång på en kortare sommanfattande film från helgen.

//Staffan

 

Fortfarande, den svenska högsommaren fortsätter på bästa sätt! 25 grader i luften, 22 grader i vattnet, klarblå himmel och strålande solsken. Juli 2014 har varit helt fantastisk. Som vanligt på sommaren är Pappa hemma och hälsar på för att fira sin födelsedag tillsammans med Lisa.

Förra året hann vi inte med att segla men detta år gick det bättre att få till. Den planerade turen blev först en seglats med full besättning (Pappa, Birgit, Magnus, Iveta, Karin, Staffan och Elliot) från Ronneby till Garpahamnen på Hasslö. Det började med en fin halvvindssegling ut genom Ronnebys östra utfart för att sedan sätta kurs sydost för att gå klart från land. Vi fortsatte vägen in i Karlskronabasängen via Hasslöbron och fick vänta ett tag tillsammans med andra båtar på att bron skulle öppnas.

Lämnar Ronneby

Lämnar Ronneby

Pappa och Elliot

Pappa och Elliot

Välfylld sittbrunn

Välfylld sittbrunn

Hasslöbron

Hasslöbron

Efter bron var det åter fin halvindssegling / slör in mot Garpahamnen i lagom fart och lagom vind. Någonstans här tröttnade den yngre delen av besättningen på tråkig segling och gick under däck för att sysselsätta sig med modernare former av förströelse.

Kusinunderhållning

Kusinunderhållning

Väl på Hasslö lämnade vi av Iveta med barn för att mötas upp av Therese som spenderat förmiddagen i Magnus stuga. Efter en kortare pitstop fortsatte Pappa, Birgit, Magnus och jag tillbaka till Ronneby.

Garpahamnen

Garpahamnen

Seglingen hem blev en slör / läns i ökande vindar och slutligen en härligt fartfylld halvvinds-sträckning åter in genom Ronnebys östra infart. Nästan så behagligt och njutningsfullt det kan bli. En spinnaker hade varit trevlig men inte just där just då…

Pappa till rors

Pappa till rors

Magnus slappar

Magnus slappar

Pappa och Magnus

Pappa och Magnus

Bjuder även på en liten film från dagen.

//Staffan