Har börjat ana att mina GEL-batterier sjunger på sista versen. Däremot har jag inte haft det svart på vitt och tänkte därför börja med att installera en batterimonitor, som kan vara bra att ha ändå. Sagt och gjort, idag kom den på plats. Än så länge visar den dock att batterierna verkar ganska friska, så förhoppningsvis klarar de säsongen ut. Vid nästa byte får det bli Litium-batterier och med lite tur behöver det inte föra med sig så stora förändringar. 

Batterimonitorn blev en Victron BMV-712 med inbyggd Bluetooth-sändare så att status kan kontrolleras i telefonen. Därmed behöver jag inte dra några jobbiga kabeldragningar från batteriet till lämplig instrumentplats. 

Gamla ut

Nya in

I Dehlern är det tysk ordning på elsystemet så det var faktiskt så enkelt som “ta-ut-det-gamla, sätt-in-det-nya”. Verkar funka bra, nu återstår mätningar för att få ordning på batterierans faktiska status. 

//Staffan

 

Lite kappsegling igen men smått omöjligt. Skärgårdsrundan i Karlskrona, denna gången enbart med fyra (!) deltagande båtar så det höll nästan på att bli inställt. Trist… Jaktstart innebär att vi startar 38 minuter efter första båt på en 14nm bana… Tufft… Resultatet blev därefter, men riktigt fin segling och årets första broach, om än snabbt avklarad. Crew för turen var Kecke, Tobias och Staffan. 

Skipper

Dragsö, Karlskrona

Hemfärd

 

//Staffan