Tanken är att uppgradera lite elektronik till nästa säsong. Framför allt är det en ny plotter som behövs då den gamla Raymarine C70 börjar kännas väldigt seg och gammal. I samband med det även en viss uppgradering av befintlig Raymarine  ST60+-instrumentering.

Efter mycket undersökande lutar vi åt att uppgradera viss instrumentering till Raymarine i70 (instrumentpanelen över nedgången) och därmed också ta ett första steg över till NMEA2000-världen. På plottersidan lutar vi nu åt att sätta en Raymarine A75 vid ratten. A75 är en 7″ plotter med väldigt små fysiska installationsmått vilket borde passa bra vid ratten. En eventuell nackdel är att den enbart är touch, vilket kan vara problematiskt i hårdare väder, men med fjärrkontrollen (RCU-3) som finns som tillbehör känns det hanterbart.

Tanken är att flytta kompassen från styrpiedelstalen till en skottmonterad variant i instrumentpanelen över nedgången. Kompass tillsammans med i70 där alltså. Sedan vill vi få till en bättre montering av plottern vid ratten så att plottern blir åtminstone delvis vridbar. Detta för att kunna se plottern när man sitter på sidan och seglar. Det går inte med dagens installation.

Rattpiedestal original

Rattpiedestal original

Det problematiska är storskotet och skenan som löper ganska nära direkt framför rattpiedestalen. Det måste till en rostfri båge, likt den som sitter där idag, för att skydda plottern från att storskotet snor sig runt fästet. Detta blir lite pyssel men slutresultatet ska förhoppningsvis bli en bättre lösning än idag.

Storskotsskena

Storskotsskena

Jag har även en 4G-router över som kanske vore kul att montera in i båten. En extern antenn i masten borde kunna bättra på täckningen. Någon som har erfarenhet av det?

Återkommer i ärendet.

//Staffan

 

 

Testade att ha kameran igång under upptagningen för några veckor sedan men det blev inte så roligt som man kunde tro. Med ordentligt ökad hastighet så går det i alla fall att stå ut 2,5 min. Kranföraren körde givetvis mycket mer försiktigt än vad det ser ut =)

//Staffan