Så närmar sig hösten och seglingssäsongen 2014 lider mot sitt slut. Även om det är någon vecka kvar till upptagning så blir helgens segling årets sista för Kampai och avrustning påbörjas. Lördagen utlovade strålande sensommarväder vilket det också blev. Efter en dimmig och disig morgon bröt himlen upp och solen började göra sitt jobb. Varmt, omkring 20 grader, och strålande solsken, dock väldigt svaga vindar. Känns det igen?

Vindstilla morgon

Vindstilla morgon

Det blev lite motor ut till havs där vindstyrkan åtminstone började närma sig 1m/s. Hela vägen ut var det fullt med maneter i vattnet. Osäker på om det är ett gott eller dåligt tecken…

Maneter...

Maneter…

Vinden ökade faktiskt lite till och en bra stund hade vi fina vindar på ca 3-4m/s och seglingen blev riktigt njutbar. Lunchen och kaffet hann avnjutas och ett tag kändes det som vilken sommarseglingsdag som helst. Ett gott betyg.

Magnus till rors

Magnus till rors

Fin bidevind

Fin bidevind

IMG_3306

Plötsligt fick vi även en fripassagerare i riggen. Någon form av rovfågel satt först länge på övre spridaren för att sedan flyga en kort sväng och sätta sig i masttoppen istället.

Besök på övre vantspridaren

Besök på övre vantspridaren

Framåt kvällningen avtog vindarna igen och vi slörade sakta in genom skärgården igen. Precis när vi tänkte ge upp och ta ner seglen för att gå för motor sista vägen in kom lite bris och vi kunde segla riktigt fint nästan hela vägen för att anlända framåt 19-tiden tillbaka i Ronneby. En mycket fin avslutning på säsongen!

Hemåt...

Hemåt…

Helgen avslutades med avrustning och motorservice. Nu återstår jobbet med avriggning och upptagning. Inte det roligaste jobbet med att ha båt men samtidigt ganska skönt när det är gjort och båten står tryggt på land under vintersäsongen.

En liten filmsnutt blev det också.

//Staffan

 

Inte direkt relaterat till just Kampai, men till segling. Tanken är att på sikt börja kappsegla lite med Kampai. Jag letar efter lämpliga race utan att man behöver transportsegla alldeles för långt från Blekinge och än så länge är det väl framför allt Bornholm runt som känns som en bra start. Förra helgen fick jag dock chansen att gasta på Jonas Dehler 34 i Stockholm och delta i det mycket trevliga doublehanded-racet Nordic Yacht Open.

Vi började på fredagen med att träna lite och seglade ut från Bullandö marina i svaga vindar men vacker septembersol. Lite gennaker-träning på fjärden och jag fick känna lite på Jonas båt. Det är föregångsmodellen till Kampai och det mesta är sig likt. Även denna en mycket rolig båt att segla.

After work

After work

Stor marina...

Stor marina…

Jonas Dehler 34, FALKEN

Jonas Dehler 34, FALKEN

På lördagsmorgonen var det skepparmöte för att sedan starta ca 2h senare, vid 10.30-tiden. Vädret var strålande sol men kanske lite väl svaga vindar även om det blev bättre under tiden. 79 båtar var anmälda och för mig som är van att segla i Blekinges glesa vatten var det flera intressanta lägen med många båtar tämligen nära varandra. Bra träning på väjningsreglerna!

Strax start!

Strax start!

"Vackra båtar seglar bra"

“Vackra båtar seglar bra”

Jonas till rors

Jonas till rors

Bra kryss!

Bra kryss!

After sail

After sail

Allt som allt en mycket trevlig seglats med bitvis riktigt bra fart och trim. Bitvis sämre, men vi kom ganska långt ifrån sist i alla fall.

Bjuder på en kort lite oredigerad videsnutt =)

//Staffan