Strålande solsken, blåsigt och kallt. Maj? Kalla vindar fortsätter att göra våren mindre bekväm än vad den hade behövt vara och spontant blåser det ingenting eller ordentligt. Så även idag. Vi började med rev i storen och tog oss ut på havet för lite allmänt skön segling. Tre lager kläder gjorde susen! Det var i alla fall torrt och soligt.

Kryss

Kryss

Framåt lunch gick vi in till Stora Ekön för att laga lite mat och även fixa ett strul med rullen till focken som vi hittade lagom till vi skulle rulla in. Småjusteringar av monteringen så börjar det funka som det skulle igen och focken kunde åter rullas in, denna gången med betydligt mindre motstånd.

Stora Ekön

Stora Ekön

Efter pitstop på St. Ekön tog vi en sväng till utåt för att sedan tuffa tillbaka i god fart framåt kvällningen. Väl inomskärs i gott skydd passade vi på att köra några varv med båten för att kalibrera både APns kompass-sensor och vindgivaren. Nu verkar det stämma rätt bra med verkligheten. Bra sak att veta, om man kör Raymarine i70-instrument med “gamla” ST60-givare, efter senaste mjukvaran från Raymarine ska man inte längre använda kalibreringsfaktor 0,75 för vindgivaren utan default-faktor på 1.00 är korrekt. Bra!

Rent skepp!

Rent skepp!

Bjuder på en en liten film från dagen.

//Staffan

 

Äntligen, båten börjar så smått komma i ordning och vårvärmen börjar så sakteliga visa sig. Efter några båtbesök för att röja upp, städa och försöka fixa till lite mindre läckage var det äntligen dags att använda båten till det den ska användas till; att seglas!

Besättningen för dagen var Elliot, Magnus och Staffan. Efter en god lunch gled vi iväg i strålande solsken och på snudd till behaglig värme. Vinden är fortfarande kall men helt klart en av de bästa dagarna hittills. Det blåste 4-6m/s men tenderade att vara tämligen byigt, men segel upp och motor av så var premiärseglingen ett faktum!

Elliot

Elliot

Elliot fikar

Elliot fikar

Magnus

Magnus

IMG_4145

Staffan

Staffan

Tillbaka in mot hamnen

Tillbaka in mot hamnen

Återstår att rusta invändigt lite mer, allt är inte på plats, samt som vanligt evigt småfix och reparationer. En fin dag idag dock, även om turen var ganska kort. Elliot trivdes dock bra ombord och det märks stor skillnad från förra året gällande stabilitet. Det underlättar.

//Staffan

Det vore för enkelt att göra allting rätt från början. Ingen större fara men efter masten var riggad insåg vi att lazy-jacksen var felmonterade och att vi missat blocken i de övre vantspridarna. Alltså, antingen köra utan jacks och Dehler Maindrop (inte så racing men extremt smidigt när man snabbt vill ha ner storseglet) eller klättra upp i masten och fixa. Det blev det senare. Tack vare goda vänner (Kecke och Rickard) riggade vi resten på båten och fixade jacksen. Trots duggregn, snålblåst och total avsaknad av vårvärme gjorde Kecke en strålande insats och problemet är löst.

IMG_4089

Det sitter något i masten...

Det sitter något i masten…

Vid bryggan

Vid bryggan

Kecke och Rickard i fika-mode. (Varmt kaffe och värmaren räddade dagen!)

Kecke och Rickard i fika-mode. (Varmt kaffe och värmaren räddade dagen!)

Resten av riggningen fixades och Kampai är nästan färdig för segling!

//Staffan