Hösten har verkligen dragit in över södra Sverige. Kyligt, fuktigt och mörkt. Vad blir inte bättre då än att passa på att höstfixa lite på båten så att allt är klart inför stundande stormar och vargavinter.

Vårt kära smarta sittbrunnsbord strular lite igen och i slutet av säsongen var det i princip omöjligt att få loss. Stora verktyget fick fram och när klämmet var lossat gled bordet i sig fint upp på sina gasfjädrar. Inför vintern ska det vara bättre att ha det i uppfällt läge för att minska frysrisken i fjädrarna.

Rätt verktyg...

Rätt verktyg…

I övrigt lite justering av täckningen och infästning med förhoppning om att presenningarna ska klara sig bättre i år. Vi står mer i lä och skyddade både av byggnader och andra båtar, så med lite tur blir det snällare kastvindar i år. Jag påbörjade även utbytet av våra trasiga lanternor men fick avbryta då det behövs fler samtidiga arbetshänder än vad jag har hade tillgängliga själv. Lite kluriga kabeldragningar som måste lösas. Eventuellt är det enklare om man lossar push- och pulpit för att få igenom dessa sladdar, men det är först möjligt när täckställningen är avtagen till våren.

Täckställning

Täckställning

Vintertäcket på

Vintertäcket på

img_6883

I övrigt allting gott. Bara sex månader kvar till sjösättning!

//Staffan

 

Då var det verkligen höst igen… Vi började dagen med att masta av tillsammans med två andra Dehler-båtar. Då vi inte lyckades få ihop tiderna med klubbens ordinarie upptagningsdagar så blev det för första gången egen bokning. Bra att vara i en klubb med egen kran och egna förare, så det blir nog utanför ordinarie dagar fler gånger.

Avmastad

Avmastad

Sedan kranlyft, bottentvätt och parkering på vinterplatsen. Lite bättre läge detta år och förhoppningsvis lite mindre utsatt för höstens och vinterns stormar. Irriterande nog visade det sig att “locket” över segeldrevet, trots vårens jobb på att limma ordentligt, ändå hade lossnat. Klart vi inte vann några kappseglingar detta året…

Lyft och snart parkerad

Lyft och snart parkerad

Väl på land blev det byte av olja och filter samt konservering av motorn och övriga system ombord.

Det blir lite småfix under vintern. Våra Lopolight-lanternor har gett upp (alldeles för tidigt) men tack vare schysst rabatt på ersättare av leverantören så har jag två nya att montera. Funderar även på att byta topp/tri-coloren till LED, typ denna. I övrigt inte mycket teknik att fixa inför nästa säsong. Däremot är det nog nödvändigt med en ny fock, men det är en annan sak. Får se vad Hamel sails har att erbjuda.

//Staffan