Vinter och snö. Ännu är det ett par månader kvar tills det är dags att komma igång med vårarbete och sjösättning men den värsta väntan är förbi. Det går mot ljusare tider och mot vår och sommar!

På elektronikfronten börjar det nu falla på plats vilken lösning vi ska välja. Det blir Raymarine och det blir huvudsakligen deras nya A-serieplotter A75. Istället för att sätta flertalet i70-instrument är tanken att det ska bli 2x A75 i instrumentbrädan samt en A75 vid ratten. Den vid ratten ska kunna vinklas så att man kan se den när man sitter på sidan och seglar. Detta är den del vi ännu inte riktigt är på det klara med hur vi ska göra men med god hjälp från Arken Marin i Karlshamn ska det hela nog lösa sig.

Jag besökte båtmässan i Göteborg som hastigast igår enbart för att besöka Raymarines monter och känna lite på A75:an. Jag blev helt klart positivt överraskad både när det gällde storlek, snabbhet, funktionalitet, användarvänlighet och funktioner. Det kommer bli en riktigt flexibel lösning och kombinerat med Seapilot eller spegling av plotterbilden på iPad borde det funka bra. Ena plottern är dessutom kompletterad med en trådlös fjärrkontroll så även om det uppstår problem med touch-funktionaliteten vid riktigt dåligt väder så ska man kunna hantera grundläggande zoom-funktioner mm via knapparna på fjärrkontrollen.

Eller vad sägs om följande exempel på en snabbt sammansatt seglingsvy på mässan (ursäkta bristen på skärpa)?

A75-sailview