Strålande sommarväder även denna dag men tyvärr ingen segling utan enbart fix. Jag tänkte äntligen bli klar med installationen av instrumenten vid instrumentbrädan. Den nya brädan av akrylplast (12mm) och vit kolfiberfilm från Biltema blev rätt ok. Anledningen till 12mm tjocklek var att jag vid installation upptäckte att jag behövde vinna några extra mm i djupet på instrument-podden för att kunna få dit ström- och signalkablar utan att de skadas i bakkanten.

Instrumentkonsol utan solskydd

Instrumentkonsol utan solskydd

Instrumentkonsol med solskydd

Instrumentkonsol med solskydd

Den nya skivan sticker ut lite men när nu instrumenten är på plats är det inget man tänker på.

En uppgradering senare så återstår nu att ställa in lämpliga seglings-vyer och kalibrera lite givare. Spontant känns det som att vindmätaren visar lite i överkant gällande vindstyrka men det återstår att se efter en kalibreringsrunda. 18m upp blåser det säkert mer…

Ny instrumentpanel

Ny instrumentpanel

Det smidiga med dessa nya instrument är att vi nu har tre A75-displayer som kan visa samma data. Det innebär att man kan flytta runt data, sjökort inkluderat, mellan skärmarna. Allt är SeaTalkNG och NMEA2000 förutom autopiloten… än så länge.

//Staffan

 

Sommaren har kommit tillbaka! Tanken var en lunch-till-lunch-seglats men planerna ändrades så det blev en något kortare tur. Solsken, varma vindar (nåja, fleece på men shorts och utan mössa!) och bra med vind. Instrumenten visade mellan 10-12m/s, prognoserna sa kring 8m/s, så jag är lite skeptisk till att det var så mycket vind. Gick dock vita gäss när vi gick ut så det var väl kring 10m/s. Ett rev och fock och redo att kryssa oss ut i den sydvästliga vinden. Att kryssa ut på detta sätt hade jag nog aldrig gett mig in på med Monsunen men med Dehlern vinner man helt klart avstånd så kryssen blir rolig, trots rev i storen.

Besättning för dagen var Kecke och Grahn. Som erfaren sjöman hade Grahn redan i förväg kokat kaffet som kom väl till pass på ett av de längre kryssbenen. Annars var det idel slag för att komma ut till havs.

Västra utfarten i SV, fint kryssande

Västra utfarten i SV, fint kryssande

Bjuder på en kortfilm från dagens kaffekryss!

//Staffan