Dags att spendera lite tid till sjöss igen. Vädret ser lovande ut och så sakteliga verkar sommaren ändå komma krypande. Det ryktas om högsommarvärme i veckan som kommer, så kanske. Förhoppningsvis värmer det på ett tag nu så att hav och vatten får en chans att bli lite behagligare i temperatur istället för dagens 13-14 grader. Det blir snabbt kallt och rått när solen gått ned när vattnet är så kallt.

Vi stack ut från Ronneby vid lunchtid på lördagen och tänkte gå till Hanö, men väl ute var det i princip helt bleke. Vi tuffade på för fulla segel och nådde hissnande 2kn. Efter några timmar valde vi att gå in till Tjärö istället och hade förhoppningar på en god middag på den vanligtvis välbesökta krogen. Första misstankarna kom när vi skulle lägga till då det i vanliga fall brukar vara gott om båtar och ont om plats, men nu var det endast en annan båt förtöjd vid bryggan. Väl förtöjda tog vi promenaden bort till “centrum” och alla vanliga stigar och småvägar var helt igenväxta. Allt kändes övergivet och igenbommat och så var det också. Tydligen är hela ön till salu och föregående ägare har bommat igen. Trist nog ser det inte ut som om det kommer vara någon verksamhet alls i år vilket verkligen är sorgligt för denna riktiga pärla i vår vackra skärgård. Ett ställe man besökt minst ett par gånger varje år sedan allra minsta barnsben. Istället för restaurangkäk blev det god “husvagnskost” och en god natts sömn.

Östersjön...

Östersjön…

Bleke

Bleke

Lättivind!

Lättivind!

Tjärö...

Tjärö…

Söndagen började med strålande solsken och värme! Dessutom åtminstone lite vind. Upp med ankaret och iväg! Inledningsvis en lätt kryss med stora genuan uppe och efter att ha gått klart från den inre skärgården blev det upp med stora tyget och semesterseglet; 100kvm nylon! Gennaker G2. Lite övning på att köra den på två personer samt lite “findings” för att få det bättre framöver. Övning ger färdighet. Ett helt fantastiskt sträckben tillbaka till Ronneby och sedan lite kringmanövrerande för att få en fin insegling med standardfocken. Nedtagning av gennaker med strumpan är på gränsen till för odramatisk men med liten besättning är det otroligt smidigt.

Magnus

Magnus

Staffan

Staffan

Semestersegel, 100kvm nylon

Semestersegel, 100kvm nylon

Upplopp

Upplopp

Inte en säsong utan lite ny elektronik. Denna gång en fjärrkontroll till autopiloten, Raymarine S100, som trådlöst styr vår Raymarine S1-pilot. Grymt smidigt när man seglar med liten besättning. Fjärrkontrollen fastsatt i västen blir som ett extra par händer ständigt gripbara.

Slutligen, en liten oredigerad snutt av härligt gennaker-slörande.

//Staffan

 

Äntligen, dags för en liten race-premiär med egen båt. Karlskrona segelsällskap (KSS) anordnar några mindre race som känns som bra alternativ för att komma igång. Tyvärr finns inte jättemånga kappseglingar här nere utan att behöva transportsegla båten långt till start och mål.

KSS kunde inte valt en bättre helg att kappsegla Skärgårdsrundan 2015 på för trots den kalla, blöta och blåsiga våren var det äntligen just dessa dagar dags för sommarvärme, alldeles utmärkt vind och sol. Kappsegling i shorts med andra ord (trots att det var lördag).

Gastar för tillfället var Kecke och min namne Staffan som var med för första gången på Kampai. En gammal räv dock med VM-meriter i riktig segling skulle det visa sig. Precis vad som behövs för att lära sig själv med andra ord. Kecke kunde bara vara med på själva kappseglingen på lördagen så transportseglingen på fredagskvällen fick Staffan x2 ta hand om. Ett trevligt uppdrag skulle det visa sig. Trots att vi först kastade loss från Ronneby vid 1930-tiden bjöds på en vacker sommarkväll med inledningsvis väldigt svaga vindar men tilltagande till alldeles lagom styrka. Efter inpassage via Hasslö-gattet kröp dock plötsligt dimman på och på bara några få minuter försvann allt vad som hette konturer eller ljus av land. Strikt instrumentnavigering och ett stort tack till sjökortsplotter och Seapilot på paddan. Strax innan vi skulle angöra KSS Dragsö för natten lättade dimman lite och vi kunde lägga till utan problem.

Transport till Karlskrona

Transport till Karlskrona

Lättvind!

Lättvind!

Lördagen bjöd på sol och värme och ganska friska vindar. Inledningsvis pratade SMHI om 7-10m/s med tävlingsledningen bedömde ca 6m/s vilket skulle visa sig vara mer korrekt. Totalt sju båtar fanns vid start och vi startade sist tack vare vårt SRS-tal som vi inte riktigt har kunnat segla upp till, ännu… Det blev en härlig segling även om vi tävlingsmässigt förvirrade bort oss lite redan vid start. Vi seglade dock bra, förnäm tur och till och med lite spänning på de sista benen när vi åtminstone hann i kapp de tidigare startade båtarna… “There is room for improvement”

IMG_4306

Proffs!

Proffs!

Dragsö efter målgång

Dragsö efter målgång

Direkt efter målgång lämnade vi av Kecke i Dragsö och efter ett allt för kort after-sail och seglarsnack begav Staffan x2 sig tillbaka mot Ronneby. Det blåste nu rätt bra och vi hade vinden mitt i nosen. Vi tänkte även ta oss via Hasslöbron hem för att spara lite tid och hann precis öppningen. Sedan lugnade vindarna ned sig och den befarade mot-sjögången efter Hasslöpassagen uteblev. Istället blev det en högst behaglig hemsegling i avtagande vindar.

Allt som allt en härlig seglingshelg som gav mersmak!

//Staffan