Äntligen, säsongen har börjat! Kampai är sjösatt och mastad.

Börjar med att backa bandet lite. Efter förra helgens polerande av friborden fanns det ändå kvar områden med oxiderad gelcoat som inte såg så snyggt ut så nu bestämde vi oss för att skaffa en riktig polermaskin för att se om vi själva kunder göra det bättre. Det blev ordentlig skillnad! Tillsammans med nano-polish försvann i princip all oxiderad missfärgning och skrovet blev vackert mörkblått igen. Väl värt både investeringen gällande polermaskinen och tiden för ännu en komplett övergång av hela mörkblå gelcoaten på friborden. På snudd till riktigt snyggt faktiskt. Återstår att se om nano-medlet håller sin utlovade långa förseglingstid så att oxidationen inte kommer krypande tillbaka om någon månad.  Kvällsmörkret han börja lägga sig innan fredagsjobbet var klart och allt redo inför morgondagens sjösättning.

Maskinpolering

Maskinpolering

Polerad och redo för morgondagen

Polerad och redo för morgondagen

RSS klubbhamn by sunset

RSS klubbhamn by sunset

Redo för morgondagen

Redo för morgondagen

På lördagsmorgonen var det dags för en av klubbens sjösättningsdagar och totalt 8-9 båtar skulle sjösättas. Börjar bli bra ordning med bra hjälp att både få i båtar men också att efter sjösättningen är klar hjälpas åt att masta några båtar. Bra för oss som gärna tar hjälp av några extra händer då masten är ganska tung i början av sättningen.

Sjösatt!

Sjösatt!

IMG_4046

Mastad och "hemma"

Mastad och “hemma”

Det hela förlöpte dock utan större problem eller misstag och slutligen körde vi “hem” båten till båthamnen i Ronneby där vi förtöjde, tämligen ensamma, på vår brygga. Återstår en del jobb med riggning (bom, segel osv), polering av överbyggnaden och en storstädning invändigt när väl alla saker är utflyttade och monterade. Allt som allt, en lyckad dag med båten i vattnet och masten på! Nu väntar vi bara på vårvärmen…

//Staffan

 

Våren smyger sig på, nästan lite riktig vårvärme idag! Nere på RSS:s uppläggningsplats i Angelskog, Ronneby, rådde det idag förbril aktivitet. En del båtar var redan sjösatta, andra på gång.

Idag blev det en kort sväng för att fixa lite saker som behöver göras innan sjösättning. Skyddsbälgen till segeldrevet blev limmad (extremt klibbigt lim!), Fusion-radion blev installerad och driftsatt, utbytta Harken-delar kom på plats samt en ny ankar- & tricolor-lanterna i masttoppen blev monterad. Den gamla blev tyvärr skadad under vinterförvaringen av masten, men ärliga mastgrannar hörde av sig och fixade fram en ny för ersättning. Vid bytet noterade jag att minuspolen till tri coloren verkar ha glidit ur sin sockel, så med lite tur förklarar det förra årets avsaknad av just denna lanterna. Egentligen borde den bytas mot en LED-motsvarighet, men det får vänta lite till nu när ny är på plats.

IMG_4010IMG_4014

Nymålat och nylimmat drev och skydd

Nymålat och nylimmat drev och skydd

Tanken var att hinna polera lite till på skrovet men det blir svårt att hinna i år. Det är fortfarande inte helt perfekt och ena sidan hade behövt en maskinpolering av vissa delar för att få det riktigt bra. Kanske hinner vi ta en poleringssväng i slutet av veckan men om inget oförutsätt händer är det sjösättningsdags på lördag!

//Staffan

 

April och våren gör korta sporadiska besök för att sedan dra sig tillbaka igen. Presenningen är av sedan några veckor men polering och vårrustning återstår. Tanken är att sjösätta i slutet av april och någon helgs arbete återstår för att få allt i ordning.

Idag var jag dock nere och tvättade och polerade. Nytt för i år är utprovning av de nya så kallade nano-medlen för rengöring, polering, vaxning och förslutning. Efter att ha letat runt lite hittade jag ett medel som skulle vara väl lämpat för oxiderade färgade gelcoat-ytor så värt ett test.

Så långt ser det riktigt bra ut! Enkelt att applicera och enkelt att polera med snabbt resultat. Verkar funka rätt bra även på oxiderade ytor även om jag när jag var kvar såg att jag nog behöver en behandling till på de mest utsatta ytorna. Med tanke på nedlagd tid och jobb i kontrakt till resultatet är jag mycket nöjd än så länge. Återstår att se hur långvarigt skydd det ger och hur mycket bättre det blir genom att göra ytterligare en behandling, kanske med polermaskin på de mest utsatta och oxiderade ytorna.

IMG_3978

Högglans!

Högglans!

Avslutningsvis lite bättring av bottenfärgen på segeldrevet. Får se om det gör någon skillnad. Ja, damasken ska limmas innan sjösättning…

Drevfärg

Drevfärg

Skönt, snart är det i alla fall dags för sjösättning och säsongen kan börja!

Snart dopp i sjön

Snart dopp i sjön

//Staffan