Sommaren är inte riktigt slut än, även om hösten ibland känns påtaglig med lustigt väder. Just denna helg lyste dock åter solen och även varma vindar hjälpte till att återfå lite av sommarkänslan. Dags för säsongens antagligen sista kappsegling, Godnattvalsen i Karlskrona, anordnad av Nättraby Segelsällskap.

På fredagen transportseglade vi båten till Karlskrona och det var en härlig segling med ett fint gennakerben rakt mot Karlskronas inlopp via Hasslös östsida. Vi lade till i Karlskronas numera färdiga city-marina och avnjöt en god bit mat på stan i sommarkvällen. Inte supervarmt, ärligt talat ganska kyligt framåt kvällen, men fint ändå.

IMG_6624

Mot Karlskrona!

Mot Karlskrona!

Gennakerbog

Gennakerbog

På lördagsmorgonen körde vi bort till Saltö fiskehamn där registrering och skepparmöte skulle hållas. Det visade sig att det var ganska många båtar anmälda denna gång, totalt 18 båtar i två klasser. 14 i vår klass. Kecke och Rickard mönstrade på och vi var redo för race. Strategin denna gång var att köra enklare och fokusera på fart i båten. Vi har fått bra kläm på gennakerbenen, däremot är det som vanligt kryssen vi inte riktigt har fått bra fart på ännu.

Alla 14 båtar i vår klass startade samtidigt så det var en spännande och intensiv startlinje. Vi lyckades få till en riktigt bra start och var bland de första två båtarna över startlinjen. Först en lång kryss, sedan lite öppnare bogar, gennakerben, långt kryssben, gennakerben tillbaka osv. En mycket bra segling. Vi tog in bra på gennakerbenen och höll oss bitvis riktigt bra även på kryssbenen, men inte tillräckligt bra.

Vi slutade som fjärde båt över mållinjen (med minimal marginal, nästan trea) men resultatmässigt långt ner ändå. Vi seglar helt enkelt inte alls så bra som vi måste för att kunna placera oss vettigt med denna båt. Elakt SRS-tal =) Mycket bra segling dock och vi kände att vi hade rätt bra koll på saker och ting. Inget strul. Vi körde denna gång på tre personer, vilket fortfarande känns lite för lite när det ska göras mycket samtidigt. Fyra – fem personer är nog lämpligt för denna typ av race. Tyvärr var vi så upptagna med segling så mediaproduktionen denna gång blev lika med noll…

Nästa år får det bli mer race och kanske lite ordentligare ordning på kryssen. Någon gång ska man väl lära sig. Kanske behövs det ett nytt segel… eller två… =)

//Staffan

 

Sommaren försvann på något sätt i början av augusti. Kallt, regnigt, blåsigt. En planerad femdagarssegling med barn reducerades till två dagar, vilket var ett klokt beslut då det blåste kuling, regnade och höll sig kring 15 grader denna tid. Framåt slutet av veckan lovades dock bättre väder och vi tog tillfället i akt.

Besättning för denna trip var Karin, Elliot, Magnus och jag. Trots utlovade lugna vindar var det ändå mestadels kring 7-9m/s men ändå lugn sjö och ganska varmt, så det funkade.

Alle man på däck!

Alle man på däck!

We-fi

We-fi

All vikt behövdes

All vikt behövdes

Vi lade ut och tog oss med fin segling bort till Tjärö för att ännu en gång njuta av lite god mat, lugn och ro samt bra klippor och stigar för den yngre delen av besättningen att roa sig med. Vi lade till vid seglarbryggan och efter ett litet ofrivilligt dopp längs klipporna av Elliot så gick vi till lekplatsen och restaurangen för lite god mat.

Seglarbryggan, Tjärö

Seglarbryggan, Tjärö

Ofrivilligt dopp

Ofrivilligt dopp

Tjärö

Tjärö

Efter en lugn natt och en mulen morgon drog vi oss sakta tillbaka mot Ronneby. En fin, men kylig, halvvindssegling hemåt med måttliga vindar var utmärkt. På kryssen in mot Ronnebys västra inlopp friskade det dock i ordentligt. Karin passade på att testa att styra!

Kylig hemfärd

Kylig hemfärd

Karin till rors

Karin till rors

Allt som allt, fina dagar i skärgården!

//Staffan

 

Dagen efter seglade Rickard, Magnus och jag hem Kampai till Ronneby. Det blev en strålande dag med inledningsvis svaga vindar, mycket gennaker och slutligen också platt nog för vår läns-spinnaker att visa upp sig från bästa sidan. 8h seglats i ökande vindar och riktigt bra surfar i slutet när vi närmade oss Ronneby och hade passerat Hanöbukten. Skönt att slippa motsjö!

Rickard

Rickard

Spinnakermys

Spinnakermys

Magnus

Magnus

Väl tillbaka i Ronneby var det dags att göra rent skepp och förbereda Kampai på kommande småseglatser, nu igen med barn. Sedan förhoppningsvis en kappsegling till i augusti.

Rent skepp

Rent skepp

Nedan en liten film med lite härligt spinnakerseglande. Enjoy!

//Staffan

 

 

Dags för lite utmaning. Då vi förra året började lite smått med kappsegling blev Bornholm Runt årets “största” test för att känna på lite havskappsegling under längre tid. Banan är enkel, Simrishamn -> Bornholm -> Simrishamn. Förr i tiden var det en stor mängd båtar som brukade delta, 60-talet åtminstone, men i år var enbart nio båtar anmälda och startande. Synd att det är svårt att få båtar och besättning att ställa upp men förhoppningsvis kommer intresset tillbaka. För oss som har båtarna här nere är det bra om det finns lite större kappseglingar utan att behöva transportsegla flera 100nm bara för att komma till start.

Ready to race

Ready to race

Besättning var Magnus, Rickard, Kecke, Staffan L och jag. Seglingingen är ca 100nm och seglas beroende på förhållande på allt mellan 10-30h. Prognoserna var minst sagt osäkra och ändrades ofta samt var olika beroende på vilken vädertjänst man tittade på. Gemensamt verkade vara svaga vindar på fredagen (start fredag förmiddag) och sedan tilltagande till friska vindar under lördagsmorgonen.

Crew BHR2016!

Crew BHR2016!

Mycket riktigt var det mycket svaga vindar ner till Hammerodde. Vi körde med genua och stor och lyckades hålla vettig fart i rätt riktning och låg bra till vid första rapporteringen vid Hammerodde.

Svaga vindar var ett återkommande tema

Svaga vindar var ett återkommande tema

Vinden vred och ökade lite vilket öppnade för ett bra gennakerben SO längs med Bornholms norra kust. Även vid rudning av Bornholms nordöstra hörn låg vi bra till. Kvällen började nu komma och så även kryssen.

Flera bra gennakerben var vår starka sida

Flera bra gennakerben var vår starka sida

Fullt på railen!

Vikt på rätt plats under morgontimmarna

Vikt på rätt plats under morgontimmarna

Vi körde bort oss mest på nästa sträcka, längs med Bornholms östkust. Vi fick ingen bra fart i båten och mörkret (kanske okoncentrationen också) gjorde att vi inte lyckades köra som vi borde. Vi sköt också på att byta till focken vilket hade underlättat kryssen. Vindarna var fortfarande svaga dock, så vi ville fortsätta med genuan. Vid rundningen av Bornholms sydöstra hörn hade vi tappat en hel del.

Den ständiga trimmaren!

Den ständiga trimmaren!

Bornholms sydkust blev lite mer navigerande och detta nu i mörker, vilket gjorde det hela mer komplicerat. Vi vågade inte gå för nära land för att slippa bry oss om fiskeredskap som vi ändå inte såg, men vi hamnade onödigt nära en fiskepinne (stor) i mörkret ändå, i bra fart. Vinden ökade och vi beslutade oss för att nu byta till fock vilket blev lite mer jobb än tänkt i mörker och en del sjögång. Det gick bra men tog sin lilla tid. Väl tillbaka på kurs fick vi bättre fart i båten igen och var överens om att vi långt tidigare borde bytt till focken. Något att komma ihåg till nästa gång.

I morgontimmarna kunde vi snart sätta gennakern igen när vindens vrid och kurs mot mål tillät. Bra fart i båten och vi började köra ikapp fältet framför oss ordentligt. Så, dags för stiltje igen? Mycket riktigt, efter någon timmes seglande var vi ikapp båtarna framför som parkerat. Vi tuffade på bra men till slut tog givetvis vinden slut för oss också. Vi var dock ikapp igen och race on igen!

Vi hade klarat oss från regn hela dygnet men nu när vi närmade oss Simrishamn såg det mörkt ut. Det åskade över land och plötsligt kom en rejäl regn/hagelby och fullkomligt dränkte oss. Det var över på några minuter men rejält blött blev det.

Samlat målfält...

Samlat målfält…

Till slut kom lite vind igen för att sedan åter totalt försvinna i samband med sista rundningen av Nedjan utanför Simrishamn och upplopp in mot målgång. Alla båtar parkerade igen… Tålamodsprövande. Även här gjorde vi ett misstag och placerade oss för långt norrut i fältet vilket ledde till att vi fick vinden som kom för sent. Ytterligare något att komma ihåg till nästa gång…

Resultatmässigt var det inte speciellt roligt, men vi hängde bitvis på riktigt bra och hade vi bara hanterat kryssen under natten bättre så tror jag vi hade klarat oss mycket bättre.

Avklarat race!

Avklarat race!

Vinnaren (för sjätte året i rad?)

Vinnaren (för sjätte året i rad?)

Vore kul att göra om nästa år!

//Staffan

 

 

Semestern tuffar på och äntligen dags för några dagars grabbsegling. Som vanligt tar tiden alltid slut när flera ska försöka planera in det hela i sina kalendrar men vi lyckades åtminstone få några dagar med rejält bra segling söderut. Besättningen för första etapperna var Magnus, Rickard och jag. Vi startade med ett hopp över till Hanö för att sedan fortsätta söderut mot Christians Ö, Rönne (Bornholm) och Simrishamn.

Tredje båt på Hanö

Tredje båt på Hanö

Hanö fyr

Hanö fyr

Efter en god natts sömn stack vi tidigt söderut då vindprognoserna sade allt annat än just vind. Vi ville nå Christians Ö i tid, då den hamnen brukar bli full. Losskastning kring 0630 och första timmen för motorn, men sedan kom vinden mer och tidigare än väntat så det blev en riktigt fin seglingsdag ner mot Christians Ö. Rakt på, rätt kurs, fin halvvind och bra fart i båten. Väl framme visade det sig att det inte var så fullt som vanligt, så vi fick bra plats långt in i hamnen. Vinden hade brallat i ganska bra och skönt att vi hann in någon timme innan våghöjd och vind maxade ut för dagen. Båtarna som kom in i hamnen senare på kvällen gungade ganska kraftigt innan de kommit in i hamnbasängens skydd.

Magnus och Rickard, semesterläge

Magnus och Rickard, semesterläge

Riktade mot Bornholm...

Riktade mot Bornholm…

IMG_6292

Fjärde båt på Kristians Ö

Fjärde båt på Christians Ö

Lights out @ Kristians Ö

Lights out @ Christians Ö

Prognoserna för efterföljande dag var också väldigt svaga vindar, men även denna gång visade det sig att det inledningsvis gick riktigt bra att segla ändå. Vi körde gennakern tight skotad och det funkar ganska bra, nästan som en code (nästan). Vi seglade runt Hammerodde där dock vinden dog totalt så vi passade på att ta lunch inne i Hammerhavn, en lagunliknande hamn strax söder om Hammerodde på Bornholms västsida.

Lunchstopp i Hammerhavns lagun

Lunchstopp i Hammerhavns lagun

Efter lunchen och en liten promenad fortsatte vi ned mot Rönne, med ökande vind rakt i nosen. Efter ett tags seglande blev det järngenuan sista timmen in i hamnen. Vi valde att lägga oss i marinan norr om Rönne, vilket visade sig vara ett bättre val. Ingen av hamnarna kändes dock speciellt inbjudande, så i princip alla andra hamnar på Bornholm verkar trevligare än just Rönne.

Sista hoppet blev en fin seglats över till Simrishamn där fler besättningsmedlemmar skulle mönstra på för att köra helgens begivenhet, Bornholm runt, som jag skriver lite om i en separat post. Underbar segling in till Simrishamn tvärs över sundet med schysst halvvind / slör och bra fart i båten.

Magnus och Rickard i cruising speed

Magnus och Rickard i cruising speed

Simrishamn

Simrishamn

Komprimerad minisemester med massor av segling på kort tid, mestadels bra vind i rätt riktning. Så bra det kan vara med andra ord.

//Staffan

 

Sedan länge har Elliot varit med mig ute och seglat, men det har inte varit lika lätt att få med mig Therese ut. Äntligen lyckades jag övertyga henne om att följa med på en kort och lugn tur i vackert svenskt sommarväder och jag tror faktiskt att hon tyckte det var ganska trevligt.

Stora Ekön

Stora Ekön

Selfie

Selfie

Glad pojke

Glad pojke

Vem vet, kanske blir det fler turer!

Therese till rors!

Therese till rors!

Bjuder på en liten kort filmsnutt från dagen.

 

//Staffan