Sommar, sommar, sommar! 20-25 grader, sol och snälla vindar. Perfekt för att ge sig ut med barn på några dagars rundtur i Blekinge skärgård. Besättningen för turen var Magnus, Elliot och jag.

Vi gav oss av till Tjärö första dagen. Härligt att se att denna pärla äntligen är igång igen och det verkar vara ganska gott om gäster. Nya restaurangen är fortfarande inte klar men arbetet går framåt och förhoppningsvis kommer det funka framöver. Det var fullt på seglarbryggan när vi kom, så vi lade oss lite halvbra ute på nocken på bryggan, men efter en liten stund gav sig en av båtarna av och vi kunde ta deras plats istället. Strålande.

Tjärö

Tjärö

Dagens segling gick bra och Elliot varierade mellan att underhålla sig under däck med diverse leksaker och tillbehör och att vara med uppe på däck och kika och fixa lite.

On top of the world

On top of the world

Väl framme på Tjärö tog vi en promenad och klättrade på klipporna. Vi gick även och kände på vattnet vid badplatsen men enligt Elliot var det kallt. Efter en god middag på restaurangen tog vi oss hem till båten för att förbereda oss för nästa dags seglats till Karlskrona.

Kvällslektyr

Kvällslektyr

Tjärö by night

Tjärö by night

Efter en god natts sömn var det dags för ännu en strålande solig dag. Staffan tog sig ett friskt morgondopp (17,5 grader) och efter frukost var det dags att dra upp ankaret och bege oss.

Morgondopp?

Morgondopp?

På vägPå väg

Seglatsen mot Karlskrona bjöd på en i princip non-stop gennaker-bog med vindar kring 4-5m/s och båtfart omkring 7kn. Ett ganska smidigt segel gennakern ändå, som faktist i svaga vindar går att föra tight sträckt som en lättvind-code. Man kommer givetvis inte lika högt som med en genua eller segel med riktigt förlik, men omkring 75-80 grader AWA funkar, i svaga vindar som sagt.

We tack for nobody

We tack for nobody

IMG_6186

Gennaker

Gennaker

IMG_6192

Fördäckare?Fördäckare?

Vi tog Hasslö-infarten till Karlskrona och lade oss i marinan inne i stan. Roligt att köra förbi örlogshamnen och kika på flottan, som till stor del verkade ligga vid kaj. Väl framme i Karlskrona tog Elliot och jag en lång promenad bort till Örlogshamnen för att kunna se lite närmre. Vi passerade då marinmuséum och Elliot fick (igen) klättra runt på Jarramas, Västervik och Bremön som alla ligger där för visning. Branta klättringar i lejdare var inget problem detta år, till skillnad från när vi besökte muséet förra sommaren.

Efter middag på stan gick vi längs kajen hemåt till båten och då kom Kustbevakningens stora KBV003 in för tilläggning. Kul att se hur enkelt de manövrerar dessa förhållandevis stora fartyg. Allt gick lugnt och smidigt.

KBV003 lägger till

KBV003 lägger till

Lights out in Karlskrona

Lights out in Karlskrona

Sista dagen på resan gick tillbaka hem till Ronneby. Det var tyvärr ganska dåligt med vind och efter att precis ha missat broöppningen av Hasslöbron valde vi att för motor gå ut via Hasslö-leden istället. Väl ute till havs kunde vi slöra hemåt Ronneby igen, men vridande och avtagande vindar gjorde resan hemåt behaglig, men långsam, i gassande solsken. Elliot bedrev största tiden av dagen under däck men hann även med att testa på det hårda livet som kapten och styrman av skutan!

Magnus slappar

Magnus slappar

Staffan

Staffan

Tuff gängare

Tuff gängare

Seglingspositionen intagen

Seglingspositionen intagen

Slutet på resan denna gång. Nästa vecka blir det lite grabb-segling och om inget oförutsett händer även Bornholm runt i slutet av veckan. Ska bli roligt!

//Staffan

 

 

Eftersom vi planerar att köra Bornholm runt i år är det dags att ta tag i träningen. Främst på listan är spinnakerhantering så att vi känner oss säkra på det. Därför drog vi ner för att köra några timmar just det. Vädret var lovande, inledande svaga vindar (3-4m/s) för att sedan öka till 7-8m/s. Det visade sig dock ganska snabbt ligga stabilt kring 7-8m/s TWS och uppåt 11-12m/s i byarna.

Kryss ut mot spinnakerbenen

Kryss ut mot spinnakerbenen

Vi kryssade oss ut från Ronneby med bra fart i båten. Efter någon timmes kämpande för att vinna sträcka mot vinden var det dags för första spinnakerbenet. Vi har vår spinnaker i strumpa och funderade inledningsvis på att skippa det, eftersom vi lyckats trassla lite tidigare med gennakern (som också är i strumpa) men efter lite övervägande och provande körde vi med strumpan på ändå. Det funkade kalas, bara man håller lite koll.

Härligt när spinnakern fyller efter sättning och sorlet från akterspegeln totalt ändrar karaktär. Båten skjuter fart, stabilt 9-10kn SOG.

Då tanken med dagens utflykt primärt var träning blev det ganska korta spinnakerben för att flera gånger öva upp- och nedtagning. Så snart åkte den ned igen för att åter kämpa oss tillbaka på kryssen. Lika förvånande varje gång hur stor skillnad det är i upplevd vind/sjö/temperatur på kryss kontra slör / läns.

Tillbaka igen och upp med spinnakern. Denna gång med kort strul då bom-nedhalet till spinnakerbommen släppte. Ner med spinnakern, fixa nedhalet och upp med spinnakern igen. Denna gång inga problem. Direkt bra fart i båten igen med sköna surfar i den lätt tilltagande sjön. Vinden ökade på också och låg konstant kring 9-10m/s. Båtfarten likaså, toppade 10,8kn SOG!

Efter att känna oss ganska klara med spinnakern plockade vi ned och drog oss hemåt. Vi tog ett rev i storen på vägen in då det fortfarande blåste kring 9-10m/s. Bra fart i båten ändå och betydligt mindre rodertryck, så att ta ett rev i storen kring 9m/s är nog inte helt fel ändå.

Härlig dag på sjön, mission accomplished!

Glad besättning!

Glad besättning!

Besättning för dagen var Fredrik, Rickard, Staffan L och jag.

Bjuder på ett ihopklipp från dagen, även om fartkänslan inte riktigt slår igenom (den smutsiga linsen och vidvinkeln).

//Staffan

 

Semesterarna närmar sig och som lite försmak tog Magnus och jag en trip till Tjärö. Vädret var sådär och växlade mellan regn och sol men tämligen behagliga varma friska vindar. Bra segling till Tjärö med ett par tighta kryss-slag ut för att sedan sträcka västligt mot inloppet till Tjärö.

Förra året var verksamheten på Tjärö helt stängd. Ön var i praktiken helt igenbommad och gräset växte högt. Sedan i vintras är det nu nya ägare som tagit över och det händer verkligen saker. Förlängd brygga, förnyad infrastruktur och både nytt café och ny restaurang på gång nere vid hamnen. Allt är inte på plats ännu och kanske inte heller helt klart till denna säsong, men härligt att det satsas på denna riktiga pärla i Blekinges skärgård. Kanske går försöket hem med att bli Blekinges Sandhamn. Man är helt klart på väg mot ett tappert försök i alla fall.

Efter några fina timmars seglande ankrade vi upp vid seglarbryggan och tog oss sedan till den tidigare restaurangbyggnaden som åter hade öppet och bjöd på god mat. Strålande!

Blekinges Sandhamn in the making

Blekinges Sandhamn in the making

Vid seglarbryggan på Tjärö

Vid seglarbryggan på Tjärö

Lugnet har lagt sig

Lugnet har lagt sig

Natten var lugn och några regnskurar kom men det mesta på morgonen innan det var dags för oss att återgå till Ronneby. Vi kastade loss och fick en mycket fin seglats hem, även denna gång i ganska grått och småregnigt väder, men igen varma vindar.

Magnus till rors

Magnus till rors

IMG_6063

Allt som allt en mycket fin segling och en god och enkel middag på Tjärö!

//Staffan