Snart dags för årets första kappsegling! Då logistiken alltid är ett bekymmer var tanken att redan tidigare i veckan segla över Kampai för att sedan lämna henne några dagar i Svanevik, KSS hemmahamn, där Skärgårdsracet går av stapeln nästa helg. Vädret var kanon med växlande vindar mellan 3 – 10m/s. Ett fint gennakerben hann vi också med.

 

Fin segling!

Fin segling!

IMG_5907

Magnus till rors

Magnus till rors

I planeringen ingick att vi skulle köra lite segeltrim med Hans Hamel på Hamel sails, men då vi inte lyckades komma iväg i tid blev det tyvärr lite för sent för det. Det får sparas till lite senare. Hans kollade dock igenom riggen och tipsade om några justeringar. Nästa steg, som vi tyvärr inte fick ihop idag, är att segla lite för att kolla segel och trim.

Efter uppgradering av Raymarine-autopiloten vid senaste besöket så blev jag en intressant erfarenhet rikare. Autopiloten hade “glömt” alla inställningar, inklusive grundläggande “dockside setup” vilket jag blev barskt varse om när jag aktiverade den första gången.

Vid lånad brygga

Vid lånad brygga

Efter parkering i Svaneviks hamn vid en lånad båtplats begav Magnus och jag oss hemåt på olika håll. Till helgen blir det, om allt går vägen, kappsegling med Rickard som besättning och kanske gastar även fler på…

//Staffan

 

Denna veckan blev det gästgastande på Jonas Dehler 34DD i Stockholm. Jag hjälpte till att transportsegla båten från Bullandö till Åkersberga, tur och retur, för inmätning och invägning för SRSv. En dag med härlig segling och strålande väder.

IMG_5869

IMG_5862

IMG_5859

Lyft, vägning och mätning.

Invägd!

Invägd!

Stockholms skärgård har helt klart sin charm.

Till rors!

Till rors!

Kvällen (och kylan) hann ikapp oss på vägen hem

Kvällen (och kylan) hann ikapp oss på vägen hem.

//Staffan

Äntligen, vårvärmen kom till slut. Efter snöglopp och temperaturer strax över nollan i slutet av april och början av maj kom så värmen. En hel långhelg med strålande solsken och kring 20-gradersstrecket. Härligt!

IMG_5815

Ray styr

Ray styr

Det återstår en del pyssel men i helgen blev Kampai i alla fall seglingsklar och äntligen kunde seglingspremiären för året ske. Dessutom blev det solo-premiär för min del. Som tur väl var det lugna vindar och jag fegade mig ut enbart med storen uppe, men ändå! Tilläggning med aktern före i Angelskogs börjar funka bra nu och är egentligen enklare, speciellt när man kör solo, än att lägga till med fören inåt. Mindre att springa för att få till de första förtöjningarna.

Premiär för solo-segling!

Premiär för solo-segling!

Tryggt tillbaka

Tryggt tillbaka

 

Låt oss nu bara hoppas att våren stannar kvar men säsongen är åtminstone officiellt inledd!

//Staffan