Äntligen är båten i sjön och mastad. En del återstår men säsongen kan börja! En otroligt bra sjösättningsdag i klubben. Strålande solsken och varmt. Många sjösättningar i april har varit allt annat än varma men denna dag var rent nöje.

Mastningen gick tämligen problemfritt för att vara första gången. Återstår att få ordning på riggspänning.

Elektroniken är inte fullt monterad ännu och väntar på plotterbåge vid ratten men kopplingarna funkar och det verkar lira som tänkt. Återkommer med mer detaljer när det är klart.

20140427-101720.jpg

20140427-101748.jpg

Även om vårvädret har saktat in lite så fortgår jobbet med klargörning inför sjösättning. Vädret var helt ok och soligt även denna helg men nordanvinden gör sig påmind…

Elektronikinstallaionen är påbörjad! Tillsammans med Bengt från Arken Marin i Karlshamn drog vi ut gammal Seatalk-kablage som inte ska användas länge och påbörjade dragningen av SeatalkNG- samt RayNet-näten i båten. Även om el- och kabeldragning är föredömligt gjort (och dokumenterat!) i Dehler-båten så är det ändå svårt och trångt att dra nytt. Så, inledningsvis tog vi bort så mycket som möjligt av det gamla för att få bättre plats till nytt.

Ofärdigt elektronikjobb

Ofärdigt elektronikjobb

Vi började akter ifrån och monterade bort den gamla plottern samt drog RayNet fram till instrumentbrädan. Tanken är att plottern vid ratten enbart ska ha en RayNet-anslutning till en av plottrarna i instrumentbrädan då all information sprids via RayNet, inkluderat sjökortet. Det innebär att plottrar sammankopplade med RayNet kan dela sjörkort. Mycket bra.

Ofärdig elektronikinstallation

Ofärdig elektronikinstallation

Tanken är sedan att instrumentkosolen ska innehålla två plottrar och en i70-display. i70-displayen behövs egentligen enbart för att kunna kalibrera de gamla ST60-givarna men då jag ändå måste ha den kan den lika väl sitta så man ser den och kan använda den.

Givarkonvertering, SeaTalkNG FTW!

Givarkonvertering, SeaTalkNG FTW!

På tal om givare, för att kunna få in de gamla ST60-givarna i SeaTalkNG-nätet kan man ansluta dem direkt till en konverteringsbox, iTC-5, som ser till att givardatan distribueras på SeaTalkNG-nätet. Smidigt! iTC-5:an installerades enkelt på insidan av skottet bakom våtrummet där givarkablarna sedan tidigare gick upp till instrumentpanelen.

Det är en del jobb kvar och vi saknade lite kablage för att kunna slutföra all dragning, men det närmar sig och blir nog lika bra som jag tänkt mig. Det återstår att fixa till håltagning i den nya instrumentpanelen, få till en bygel i rostfritt för plotterinstallationne vid ratten, dra de sista SeaTalkNG-backbonekablarna och 12V till instrumentkonsolen, installera SeaTalk<->SeaTalkNG-konverterare samt konvertera AIS-signalen till SeaTalkNG med en Actisense NGW-1. Allt är dock lösbart =)

Idag ägnade vi också lite tid åt att fixa till det sista på ingenjörsfrosseriet gällande det nedfällbara sittbrunnsbordet. Nu verkar det funka som det är tänkt! Tog ett bra tag att förstå hur konstruktionen fungerade men nu vet vi. Antagligen hinner vi glömma till nästa gång vi måste göra vid den… Som tur väl var hade vi lite hjälp av expertis på området, som förvisso mest satt och fikade…

Elliot pausar i arbetet

Elliot pausar i arbetet

Vi började även tvätta av friborden som faktiskt inte var så farligt smutsiga och opolerade som vi befarade. De blir nog riktigt fina efter polering, men det får vänta till lite varmare väder.

Sjösättning närmar sig

Sjösättning närmar sig

Akterspegeln gjordes helt ren för att kunna prydas med ny text.

Odekorerad akterspegel

Odekorerad akterspegel

Allt som allt, en bra dag och sjösättningen närmar sig. Flera andra båtar i klubben låg redan i och riggning pågick så plötsligt känns det som att vi är sena i vattnet, men det är bara april.