Äntligen är det vår på riktigt; Kampai är i sjön! 

En av hittills väldigt få varma och soliga vårdagar blev årets sjösättningsdag. Vi var sex båtar i klubben som skulle i. 50% Dehlers, inte varje dag det är så =)

Post-splash!

Efter sjösättning och förtöjning på hemmaplats lade jag lite tid på att få i ordning NMEA2000-nätet så att backbone nu finns ända fram till mastfoten. Det är som alltid ett meck att dra kablage och denna gång behövde jag få till en kabel till från instrumentbrädan vid nedgången ner till utrymmet bakom WC. Magnus och jag hade tidigare gått bet på att fixa det, så denna gång blev det att lossa “locket” så att det gick lyfta så pass mycket att man kom åt ordentligt. 

Kabelförning

NMEA2000 backbone nu förlängt

Tack vare lösa NMEA2000-kontakter så blev det nu en sammanskarvning av Raymarines NMEA2000 / SeatalkNG-backbone och standard Micro-C NMEA2000 kontaktering. Nu återstår mastning och inkoppling av nya vindgivaren för att se om sammankopplingen verkligen fungerar som utlovat. Nu är iaf allt på plats. 

B&G FTW!

//Staffan

 

Vår i luften och snart vår på riktigt! Dryga 15 grader och sol bjöd på härligt väder, väl lämpat för att köra ett varv med polermaskinen. 

Ett blått skrov är jobbigt att hålla efter då så väl minsta skavank, repa eller oxid syns. Vi har de senaste åren gjort ett ganska ordentligt jobb med polermaskin och rubbing för att få bort oxiden. Det ger resultat men det är fortfarande något att hålla efter varje år. 

Resultatet blev dock helt ok och nu är hon klar för sjösättning! 

//Staffan

 

April, april… Snö, kallt, vackra vinterdagar men ingen vår. Förutom just idag! Magnus och jag hade planerat påskhelgen för klargörning och sedan sjösättning en vecka efter men vädrets makter har skjutit på detta. Idag var dock riktigt vackert vårväder och snön (!) som låg över Angelskog töade fort. Vi tog av presenning och täckställning och fixade även lite mer av installationsmomenten som återstår. 

Avtäckt!

Det har visat sig att B&Gs NMEA2000-vindgivare måste anslutas som terminerande sida i NMEA2000 backbone och inte som en vanligt drop-spur som jag hade planerat för. Detta medför att jag måste dra en ny kabel för att förlänga mitt befintliga SeaTalkNG/NMEA2000 backbone från instrumentkonsolen vid nedgången tillbaka ner till utrymmet bakom WC. Enkelt i teorin, förbannat krångligt i praktiken. Ej klart, lutar åt att jag ännu en gång måste lyfta på hela “locket” för att få den kabeln riktigt på plats. 

Jag monterade även plottern vid ratten och det blev riktigt snyggt. Knepigt att få det riktigt bra då ratten hamnar lite i vägen hur man än gör, men vi får testa lite så som monterat nu och eventuellt justera lite under säsongen. 

B&G!

När vårsolen så värmde upp både båt och oss så beslutade vi oss för att göra bottenmålningen, trots den lite väl låga temperaturen. Skönt att ha det gjort. 

Bottenmålat, bara sandpapper och polermaskin kvar

Nu återstår bara lite sandpapper bitvis på botten och rubbing / polering / vaxning av friborden, sedan är Kampai klar för sjösättning. 

//Staffan