Arbetet har börjat med att byta ut befintliga batteribanker ombord, förbrukningsbanken (2x 85Ah GEL) och startbatteri (1x 75Ah Bly) till Litium. Förbrukningsbanken kommer ersättas med 4x 135Ah lösa celler och startbatteriet med ett 40Ah 12V-block. Allt anskaffat från EV-power i Tjeckien.

Uttjänt GEL-bank

Arbetet påbörjades i höstas genom att mindre förändringar gjordes i befintligt elsystem. Tanken är att ändra så lite som möjligt, därav också anledning till att behålla två separata kretsar. Det sitter redan bra batteri-isolator (Mastervolt IG-1602) på plats och originalinstallationen från Dehler är bra. Motorn, Volvo Penta D1-30, har en kraftig generator som passar utmärkt för att snabbt tanka upp batterierna.

För att vara på säkra sidan började jag med att byta landströmsladdaren från den Mastervolt IVO som satt monterad original, till en 3x 30A Victron Blue-laddare som har Litium-program.

Batteri-isolator och Mastervolt-laddare

Mastervolt-laddaren gick tyvärr inte att uppgradera till modernare mjukvara för Li-laddning, som jag vet att andra Mastervolt-laddare kan. Fördelen med Victron-laddaren är också att den har ett bluetooth-interface som gör att man smidigt kan se och justera inställningar i en app i telefonen. Sedan tidigare har jag även installerat en Victron BMV-712 batterimonitor, även den med bluetooth-integration, så övervakningen och inställningen av dessa blir enkel och smidig.

Victron-laddare och direkt anslutning till batteri-isolatorns utgångar. (Ja, det ska vara OK att montera laddaren “upp-och-ned” … )

Precis innan jul kom äntligen batterierna. Efter diskussioner med flera olika personer väl insatta i ämnet landade jag ändå i att göra en första laddning av de lösa cellerna en och en med en 3,6V laddare.

Leverans!

Då jag enbart har en RC-laddare för ändamålet, som leverera 8A vid 3,6V, så tog det sin lilla tid. Ca 10-12h per cell för att ladda fullt.

Laddning, cell för cell, 3,6V/8A

Efter denna fulladdning gjorde jag även en sista topp-laddning med samtliga fyra celler parallellkopplade. Samtliga celler visar väldigt likvärdig spänning, skiljer på tiondelar, så de är nu att ses som redo att seriekopplas och stoppas in i båten.

Toppbalansering, 3,6V/8A

Direkt efter laddning, 3,57V på samtliga celler. Efter några timmars vila kommer de ner till ca 3,4V. Vid tidigare inmätning låg samtliga celler på 3,41-3,42V.

Full-laddat!

12V-blocket har jag ännu inte laddat utan tänkte göra det med landströmsladdaren ombord. Det bör gå fort.

Efter lite grottande i båtens elsystem, som har ett medföljande elschema, så visade det sig att det ändå inte riktigt vad kopplat så som på schemat. Således fick det bli lite nyritande av huvudkretsen, dels före:

… och hur det är tänkt efter:

Nu återstår installation av härligheten och förhoppningsvis funkar allt precis så bra som tänkt. Det är en del pyssel kvar i båten med att få in lågspänningsskyddet mm, men i övrigt är det mesta förberett. Återkommer med mer om det senare.

Totalt minskas dessutom ca 50kg vikt, så ännu mindre att skylla på vid säsongens kappseglingar!

//Staffan

Även om det råder lågsäsong på seglandet så finns det alltid en del underhåll som behöver göras när båten står på land. Under sommaren så märkte jag att kompressorn till kylboxen aldrig slog av, oavsett om det blev kallt i boxen eller inte, så misstänkt trasig termostat. Efter goda tips från Thermoprodukter så kunder jag verifiera att det var termostaten som gett upp och inte bröt som den skulle.

Kylkompressorn i utrymmet under boxen, inget fel där

För att verifiera att det var termostaten som var trasig och inget annat så ska man rycka ut C eller T som då ska motsvara att termostaten “bryter”. Då ska kompressorn stanna, vilket den också gjorde. Alltså; trasig termostat.

Anslutningspanel, Danfoss-kompressor

Så bort med den trasiga och in med ny och förhoppningsvis en fullt fungerande kylbox till nästa säsong.

Trasig termostat

Annat småpyssel är också att plasten som håller högtalarna i sittbrunnen har gett upp, så efter lite velande med att sätta in andra modeller ändå blev samma som satt där original.

Återmontering väntar
Hittade samma högtalare som original, bara skruva tillbaka

Snart påbörjas det lite större projektet gällande byte av batterier från GEL/bly till Litium. Mer om det i senare post.

//Staffan