Ytterligare en helt ok helg vädermässigt. Hösten har varit snäll och nu börjar snart kylan krypa på samtidigt som framför allt soltimmarna (eller ens timmarna med dagsljus) blir oroväckande få. Idag var det dags att täcka Kampai och göra henne klar för vintervilan. Presenningen var lite mer skadad än vad vi kom ihåg från i våras, men förhoppningsvis håller den en säsong till.

Förbättrat för i år är sänkena till att fästa presenningen. Förra året hade vi för lätta vikter vilket gjorde att presenningen inte låg tillräckligt stilla. Förhoppningsvis ska de nya ankarna med fördubblad vikt hålla allt bättre på plats.

Sänke anno 2015

Sänke anno 2015

Saltö varv var på plats för att göra komplett motorservice och konservering detta år. Jag brukar göra det själv men vart tredje år får proffsen kika så att allt ser bra ut. Inga problem detta året heller. Kontrollerade bälgen till drevet som enligt Volvo Pentas instruktioner ska bytas efter 7-8 år men det fanns inga tecken på några skador eller utmattningar så den får sitta kvar. Hört om andra som inte bytt den på 20 år så den ska nog hålla.

Vi skruvade även loss skyddet på överbyggnaden som täcker fallen ner till sittbrunnen. Dels för att jag lyckats dra ut ett fall utan pilotlina, dels för att göra rent och dels för att lägga lite ny tätmassa vid alla skruvhål.

"Locket" demonterat

“Locket” demonterat

Resultatet av täckningen blev rätt ok. Ett definitivt slut på säsongen i alla fall.

Täckt och redo för vintern

Täckt och redo för vintern

Nu återstår lite småpyssel samt att åka ned och titta till henne lite då och då. Blir lite mer jobb till våren då jag inte hinner måla botten i år. Det tillsammans med en ordentlig polering / rubbing av friborden står på listan så vi hoppas på en tidig och varm vår.

//Staffan

 

Ytterligare en fantastiskt vacker höstdag. Varmt, soligt och skönt så perfekt dag för att plocka upp ett gäng båtar i Angelskog. Vi var ganska många båtar som skulle upp så det tog sin lilla stund då numera samtliga båtar ska spolas av på gemensam spolplatta på vägen från upptagningskajen till uppställningsplatsen. Det tar sin lilla tid men bra att få bort smuts och bottenfärg på ett kontrollerat och miljöriktigt sätt.

IMG_4879

Kranfärd

Kranfärd

Trots att jag bottenmålade båten på hösten förra året så verkar det funkat mycket bra. Knappt några snäckor i år! Förhoppningsvis bara lite slipning och bättring av färgen på vissa sidor nästan säsong.

I år ska Saltö varv göra en större service av motorn och därmed överlåter jag även mitt vanliga jobb med olje- och filterbyte samt konservering till dem. Det är dags att byta bälgen till segeldrevet vilket de får göra.

IMG_4881

Parkerad

Parkerad

Det blåa skrovet behöver sig en rejäl rekonditionering nästa år igen. Vi var mycket nöjda i våras efter polering och hantering men efter någon månad i solskenet så kröp gråheten och oxiden fram igen. Får ge det en rejäl ny dust till våren. Nästa båt ska inte ha mörkblått skrov… Återstår en del höstjobb för att göra henne helt vinterredo och sedan givetvis täckning.

//Staffan