Så kom snön och minusgraderna till slut. Vintern är här och segelsäsongen definitivt på paus några månader.

Nyspacklad kölskarv

Kölfickans rostfläckar är borta och ska förhoppningsvis hålla sig fin ett par år nu. Epoxybehandlat och nyspacklat, förhoppningsvis rostfritt många år framåt!

Vinterdvala men redo för våren

Hann även göra klart botten innan det blev för kallt så i princip är allt klart för en tidig sjösättning och en kommande säsong!

//Staffan

Hösten lämpar sig väl för förberedande arbete inför nästa säsong. Även om temperaturen börjar krypa nedåt så funkar det bra att få klart så mycket som möjligt inför våren.

Täckställningen är på och i övrigt är allt klart för vinterdvalan.

Redo för vinterdvala

Botten har fått sig lite mer puts detta år. Lös färg är avskrapad och slipad och snart redo för ett nytt lager bottenfärg. Pro Scraper i kombination med grovdamsugare är riktigt bra. Sedan lite slipning med grovdamsugare på det.

Skrapad och slipad

Jag har skjutit något år på att fixa den ofrånkomliga rosten som börjar dyka upp vid kölskarven. Många andra Dehler-ägare har åtgärdat detta med jämna mellanrum men nu är det dags för Kampai. Förhoppningsvis blir det bra och håller många år.

//Staffan

Då var det officiellt höst. Kampai är upptagen och parkerad för säsongen.

Parkerad och tvättad

Polering redan klar och den gick oväntat enkelt i år. 3M-vaxen fungerar nog ganska bra. Inte mycket oxidering alls utan snarare ett tunt “smutsskikt” som förhållande enkelt gick att polera bort.

Glansen återställd

Återstår bara täckning samt slipning / skrapning och målning av botten. Några bitar som behöver lite extra jobb. Förhoppningsvis hinner jag göra allt i höst innan temperaturen kryper nedåt så sedan är det bara att täcka av, vaxa och stoppa i sjön till våren!

Snart sjösättning!

//Staffan

Som vanligt på hösten går tiden fort. Vi tog en sista dags segling i härlig sensommarsol och fina vindar. Vi seglade bort till Tjärö igen för att äta lite lunch och studsade sedan hemåt Ronneby igen för att förbereda inför söndagens avkastning. Betydligt tommare på Tjärö denna dag.

Seglarbryggan, Tjärö

Framåt eftermiddagen hopade sig molnen men vägen hem bjöd på härlig segling.

Molnformationer

Stilla afton

Fin insegling
Angelskogsviken, årets sista tur

Väl inne i hemmahamn riggade vi av segel och förberedde inför morgondagens avmastning. Det hela gick ovanligt smidigt och Kampai är nu redo för att lyftas och sättas på land till nästa säsong.

Bjuder på en kort filmsnutt i skärgårdsmiljö.

Insegling

//Staffan

Hösten börjar komma och regn och mörker gör sig påmint. Först ut var lite kappsegling, eller åtminstone försök till kappsegling. Premiär för Blekinges (hittils) längsta kappsegling “Trärodret”. Förhoppningen är att det ska bli en årlig kappsegling med fler båtar. Denna gång var vi bara tre båtar från Ronneby Segelsällskap som kom till start.

Tjärö lite tommare denna gång

Väderprognosen var kymig tidigare i veckan, hård vind, men ju närmre start vi kom desto bättre blev vädret. Vi ändrade också start / mål från Hanö (som tänkt från början) till Tjärö inne i skärgården. Banan var ca 30NM och gick ut runt Hanö, in i Pukaviksbukten och sedan genom Karlshamns skärgård tillbaka till Tjärö. Från att ha varit massa vind blev det väldigt lite vind … och gammal sjö i Hanö-bukten … Sådär-roliga förutsättningar för segling men de sista timmarna blev iaf fin segling. Dessutom två vackra lugna kvällar på Tjärö.

Tjärö by night

Bättre segling nästa gång, men nu börjar säsongen närma sig slutet för i år. Nästa helg är det dags för en sista tur och sedan avmastning samt övrig tömning av båten så att den är redo för upptagning i början av oktober. Sedvanlig tvätt, polering och målning är tänkt att få klart i höst för att sedan bara lägga täcket på och invänta våren 2023!

//Staffan

Tiden går! Våren har varit mestadels tämligen kall men lite segling har hunnits med. Både preimärtur och två mindre kappseglingar. Båda med olika besättningar.

Peket på plats

Först var tanken att segla Ronneby Segelsällskaps vår-regatta men då vinden helt avstod sin närvaro så ställdes seglingen in. Vi tog dock en kort premiärtur ändå för att se att allt satt som det skulle och slutförde även en del annat småfix.

Redo

Efter lite diskussioner flyttades RSS vårregatta till några helger efter och då visade det sig att det passade ypperligt att göra en familjekappsegling av det hela. Det blev kappseglingspremiär för både Therese och Elliot. Vi var åtta båtar som startade och vi var tvåa över linjen, men resultatet som vanligt inte riktigt där efter omräkning. Fin dag dock. Peket numera äntligen på plats och justerat.

På efterkälken i starten
Kappseglingspremiär!
Knappar in
Nöjd efter omsegling och tvåa över linjen

Förra helgen var det så dags för Skärgårdsrundan i Karlskrona. Kecke och jag seglade dit i härliga västliga vindar på fredagskvällen och Tobias anslöt på plats. Vi var sju båtar som startade i omvänd SRS, dvs vi startade 65 minuter efter första båt på en bana på ca 20nm. Allt handlade om att segla ikapp med andra ord. Vi kom in på en 5e plats denna gång.

Code-1-segling till Karlskrona
Kecke på railen
Parkerad på Dragsö
Tjusig skuta

Då vi inte riktigt fått ordning på A2:an ännu så körde vi Code-1 på de flesta ben. Den funkar riktigt bra, men på några benen blev det lite för platt och vi förlorade helt klart fart i förhållande till de andra båtarna. Nästa gång … En härlig heldags segling i perfekt kappseglingsväder. Vi körde sedan hemåt via Hasslöbron.

//Staffan

Äntligen kommer så sakta våren tillbaka. Det är med små trevande steg som vårvärmen kommer och sedan lika snabbt försvinner igen. Bottenmålningen gjordes redan i mars då jag lyckades pricka in några få dagar av vårvärme. Poleringen var till största del redan gjord i höstas men lite bättring och vaxning behövs alltid.

Välpolerat!

Nytt för i år är en fast peke. Med god hjälp så slutförde vi monteringen nu på vårkanten och det ska bli kul att testa hur det funkar.

Båtsystem, Race-80-peke

Sjösättning klar, återstår mastning och diverse utrustande, sedan klart för premiär!

Sjösatt, i väntan på rigg …

//Staffan

Lite småfix återstår men i stort är Kampai redo för vinterdvalan. Allt är servat och konserverat, friborden polerade, botten slipad och vintertäcket är på. Inför nästa säsong ska ett fast peke monteras så inpassning och måttning är gjord inför slutmontering. Blir nog kanon!

Friborden polerade, förvånansvärt smärtfritt detta år! 3M är bra grejer!
Båtsystems Race 80-peke passas in.
Vintertäcket på plats

Till våren återstår bara bottenmålning och lite vaxning. Återstår även lite småfix till våren med byte av gasolslangar och byte av säkerhetsventil/dränering för varmvattenberedaren.

//Staffan

Då var det slut för i år. Mast av och Kampai upptagen och parkerad inför väntande service-, polerings- och täckningsåtgärder.

Kampai parkerad för vintern

Snart är det vår igen!

//Staffan

Våren försvann igen och aprilvädret i dess tråkigaste skepnad fortsätter in i maj. Lite hopp om vårvärme verkar dock vara på väg så kanske det snart kan bli dags för primärtur.

Masten är på och det mesta redo men än återstår lite pyssel att få allt klart. Riggen är inte intrimmad ännu och storseglet behöver sättas för att monteras korrekt.

I väntan på premiärtur

På komfortsidan har det i år uppgraderats med tunnare bäddmadrasser från Flatmo.se. De passade riktigt bra och ska bli ännu skönare att sova ombord.

En av fästskruvarna till under mantåget är spårlöst försvunnen efter vinterdvalan så nya från Blue Wave har beställts hos alltid lika bra svb.de. Förhoppningsvis blev det rätt modell, återstår att se.

//Staffan