Så var det roliga tyvärr slut för i år. Alltid en blandad känsla. Trist att säsongen är slut men samtidigt skönt att få båten tryggt på land inför den stundande hösten och vintern. Våren kommer alltid någon gång…

Detta är första gången vi tar upp Kampai för vinterförvaring på vår “gamla” plats hos RSS, Ronneby Segelsällskap. Alltid lite spännande med första lyftet. Hela dagen höll dock på att börja riktigt illa då vi knappt kunde komma ut från vår hemmahamn i Ronneby. Det visade sig att vattenståndet var nästan -40cm vilket gjorde 1,95m-kölen mycket besvärlig. Efter ett evigt baxanade fram och tillbaka kom vi äntligen ur dyn och kunde ta oss över till uppläggningsplatsen. Just idag hade jag gärna haft 15cm mindre djupgående…

Väl på plats fick klubbens vackra gamla kran göra jobbet med att lyfta upp Kampai ur vattnet. Inga problem med sling-placering tack vare Dehler-varvets egna lyftmarkeringar.

Kranlyft

Kranlyft

Transport

Transport

Parkering

Parkering 

Parkerad!

Parkerad!

 

Var lite tveksam till att använda stöttor istället för vagga tidigare men måste säga att det är verkligen betydligt smidigare. Mycket lätt att passa in båten, bara ställa ner den där den ska stå och sedan stötta upp. Enkelt att justera och få stöttorna på “rätt” plats och enkelt att justera så att båten står i våg. I år känns det ännu säkrare då vi inte har masten på vilket torde plocka bort ganska mycket belastning på båten i övrigt.

Väl på plats är det bara dags för det vanliga. Tömma båten, tömma vattensystem, konservera motorn och slutligen täcka. Årets täckning blev kanske inte den snyggaste då de gamla presenningarna var tänka för täckning med masten monterad, så nästa år får det nog bli en ny heltäckande presenning. Får hoppas att höststormarna inte är allt för starka detta år.

Bytte även olja i segeldrevet detta år. Volvo Penta har sedan flera år ändrat sina rekommendationer till att använda vanliga 15W40-olja även i drevet. Då jag inte har koll på om oljan bytts någon gång i detta drev var det lika bra att byta. Enkel manöver och förhoppningsvis behövs det inte göras om på några år.

Parkerad!

Parkerad!

I väntan på grannar

I väntan på våren…

Nu börjar en lugnare tid gällande båten och det gäller mest att ta hand om allt som behöver fixas innan hon ska hoppa i sjön till våren igen. Elektronik- och instrumentfrågan är en stor funderare som hösten lämpar sig bra till. Resten av sakerna är enklare att fixa.