Äntligen börjar våren komma krypande efter höstens och vinterns blåsigheter. Vårrustningen påbörjad tidigt tack vare en väl passande tidig påskhelg med hyggligt väder.

I vår blev det en hel del att göra för att få allt klart. Vi bestämde oss för att ge de oxidangripna friborden en rejäl dust med rubbing, polermaskin och ordentliga medel, vänligt tipsade och förmedlade av Ronneby bil- och båtvård. En jädra massa jobb, men resultatet blev faktiskt riktigt bra. Förhoppningen är att resultatet ska vara mödan värd även på längre sikt och att vi verkligen kom åt den bitvis djupa oxid som satt och fulfärgade gelcoaten. Tiden får utvisa om tre dagars slit var värt det eller inte. Fin just nu blev hon i alla fall. Nästa gång vi köper båt får det dock nog bli ett grått skrov, eller någon annan tacksam färg…

Högglans! IMG_5672 IMG_5673 IMG_5675 IMG_5661 IMG_5663

Vi har haft lite små rostfläckar på kölen de senaste två – tre åren som jag medvetet har ignorerat. Dels lite i skarven mellan stålkölen och blybulben, dels lite i bakkant av kölen och lite i skarven vid infästningen av kölen i skrovet. Vid upptagning i höstas började dock vissa fläckar kännas lite otrevligt stora så det blev dags att ta tag i dessa i vår också. Slipa, epoxi och sedan ny bottenfärg på. Det visade sig att nästan all rost än så länge var ytlig så förhoppningsvis skyddar det nya epoxilagret några år till innan man kanske måste göra om jobbet.

Kölfix

Med lite tur blir det sjösättning redan i början av april, även om vi inte kommer hinna masta direkt. Hamel sails i Karlshamn ska gå igenom riggen på land och även hjälpa till med lite riggjustering för att få bra benchmark för kommande år.

Nästan redo!

Så, nästan “ready to splash!”

//Staffan