Så kom snön och minusgraderna till slut. Vintern är här och segelsäsongen definitivt på paus några månader.

Nyspacklad kölskarv

Kölfickans rostfläckar är borta och ska förhoppningsvis hålla sig fin ett par år nu. Epoxybehandlat och nyspacklat, förhoppningsvis rostfritt många år framåt!

Vinterdvala men redo för våren

Hann även göra klart botten innan det blev för kallt så i princip är allt klart för en tidig sjösättning och en kommande säsong!

//Staffan

Hösten lämpar sig väl för förberedande arbete inför nästa säsong. Även om temperaturen börjar krypa nedåt så funkar det bra att få klart så mycket som möjligt inför våren.

Täckställningen är på och i övrigt är allt klart för vinterdvalan.

Redo för vinterdvala

Botten har fått sig lite mer puts detta år. Lös färg är avskrapad och slipad och snart redo för ett nytt lager bottenfärg. Pro Scraper i kombination med grovdamsugare är riktigt bra. Sedan lite slipning med grovdamsugare på det.

Skrapad och slipad

Jag har skjutit något år på att fixa den ofrånkomliga rosten som börjar dyka upp vid kölskarven. Många andra Dehler-ägare har åtgärdat detta med jämna mellanrum men nu är det dags för Kampai. Förhoppningsvis blir det bra och håller många år.

//Staffan

Då var det officiellt höst. Kampai är upptagen och parkerad för säsongen.

Parkerad och tvättad

Polering redan klar och den gick oväntat enkelt i år. 3M-vaxen fungerar nog ganska bra. Inte mycket oxidering alls utan snarare ett tunt “smutsskikt” som förhållande enkelt gick att polera bort.

Glansen återställd

Återstår bara täckning samt slipning / skrapning och målning av botten. Några bitar som behöver lite extra jobb. Förhoppningsvis hinner jag göra allt i höst innan temperaturen kryper nedåt så sedan är det bara att täcka av, vaxa och stoppa i sjön till våren!

Snart sjösättning!

//Staffan

Som vanligt på hösten går tiden fort. Vi tog en sista dags segling i härlig sensommarsol och fina vindar. Vi seglade bort till Tjärö igen för att äta lite lunch och studsade sedan hemåt Ronneby igen för att förbereda inför söndagens avkastning. Betydligt tommare på Tjärö denna dag.

Seglarbryggan, Tjärö

Framåt eftermiddagen hopade sig molnen men vägen hem bjöd på härlig segling.

Molnformationer

Stilla afton

Fin insegling
Angelskogsviken, årets sista tur

Väl inne i hemmahamn riggade vi av segel och förberedde inför morgondagens avmastning. Det hela gick ovanligt smidigt och Kampai är nu redo för att lyftas och sättas på land till nästa säsong.

Bjuder på en kort filmsnutt i skärgårdsmiljö.

Insegling

//Staffan

Hösten börjar komma och regn och mörker gör sig påmint. Först ut var lite kappsegling, eller åtminstone försök till kappsegling. Premiär för Blekinges (hittils) längsta kappsegling “Trärodret”. Förhoppningen är att det ska bli en årlig kappsegling med fler båtar. Denna gång var vi bara tre båtar från Ronneby Segelsällskap som kom till start.

Tjärö lite tommare denna gång

Väderprognosen var kymig tidigare i veckan, hård vind, men ju närmre start vi kom desto bättre blev vädret. Vi ändrade också start / mål från Hanö (som tänkt från början) till Tjärö inne i skärgården. Banan var ca 30NM och gick ut runt Hanö, in i Pukaviksbukten och sedan genom Karlshamns skärgård tillbaka till Tjärö. Från att ha varit massa vind blev det väldigt lite vind … och gammal sjö i Hanö-bukten … Sådär-roliga förutsättningar för segling men de sista timmarna blev iaf fin segling. Dessutom två vackra lugna kvällar på Tjärö.

Tjärö by night

Bättre segling nästa gång, men nu börjar säsongen närma sig slutet för i år. Nästa helg är det dags för en sista tur och sedan avmastning samt övrig tömning av båten så att den är redo för upptagning i början av oktober. Sedvanlig tvätt, polering och målning är tänkt att få klart i höst för att sedan bara lägga täcket på och invänta våren 2023!

//Staffan

Då sommarvärmen verkar göra ett för stunden sista ryck tog vi oss ut på en dagsseglats med lunch på Tjärö. Strålande väder men lite väl lite vind tyvärr. Bitvis gick det dock bra att segla.

Periodvis bleke
Förtöjd för lunch

På Tjärö var det helt fullt på bryggorna. Vi hade lite tur och fick en bra plats på seglarbryggan. Äntligen var det även badbart med vattentemperatur på härliga 22 grader.

Tjärö, fullt (färjeläge längst ut)

På väg hemåt dog vinden ut ännu mer så det blev en del motorande.

Bitvis lat besättning
Lite segling
Slut för denna gång

Det ser framöver ut som att sommaren är på väg att ta slut. Kvarstår dock lite kappsegling och kanske någon enstaka tur till innan hösten kommer på allvar och seglingssäsongen är slut för denna gång.

//Staffan

Semesterdags och seglingsdags. Efter ett kort besök av riktig sommarvärme under slutet av juni lyste solen och värmen med sin totala frånvaro under första delen av juli. Blåsigt, kallt och allmänt ostadigt med temperaturer kring 15 grader snarare än 20. Lite trist, men inte mycket att göra åt det hela.

Vi började med att segla ned till Åhus där Elliot skulle spela beachhandboll. Seglingen gick via Hanö och var, förutom avsaknaden av sommarvärme väldigt fin. Hanöbukten bjöd på ca 10(!!) grader i vattnet och västliga friska vindar.

Kryss till Hanö
Hanö
Utbildning vid masten
Åhus

Åhus är som alltid en trevlig och bra hamn men det är också rätt livligt. Antingen är det aktivitet på industrikajen med lastbilar som kör fram och tillbaka eller så är det högljutt disco på strandpaviljongerna till sent in på natten. Dessutom börjar nog servicehusen behöva sig en uppgradering om man vill fortsätta vara ett bra tillhåll. Beach-handbollen som arrangemang höll dock mycket god klass och var väldigt bra arrangerat. Elliots lag kämpade tappert och efter två dagars handboll var de helt slut.

Vi fortsatte vår seglats till Simrishamn. Fin segling och Simrishamn är, som nästan alltid, en trevlig och lugn hamn att komma till.

Situationsanpassning
Happy sailors
Mot Simrishamn
Lite växlande väder
Regnskur

Extra roligt var att vi sprang på vår gamla Kampaj, Monsunen och dess nye ägare. Kul att se att hon tas om hand och seglas. För att vara snart 45 år gammal såg hon väldigt fin ut och vi önskar fortsatt glädje till nye ägaren.

Simrishamn by night

Efter Simrishamn tog vi ett lite längre ben tillbaka norrut till Tjärö. Fantastiskt fin segling med A2 och Code-segel större delen av dagen. Framme i Tjärö var det ganska fullt men vi fick en bra plats vid bryggan. Vi stötte även på den tyska proffsseglaren “Oli” som var på besök med sin pimpade Hanse. Äntligen fick även Therese bekräftat att det faktiskt går att korsa Hanöbukten utan eländig sjö och potentiell sjösjuka!

A2 in action
Nya peket
Hanö passeras
Hanöbukten i sol

Då delar av besättningen skulle mönstra av gick vi hem till Ronneby för att göra så. Therese, Elliot och Staffan tog en lugn kväll i Ronneby för att sedan fortsätta några dagar. Kvällen bjöd på en fantastisk middag ombord.

Middag ombord

Vi gick till Karlskrona med igen kanonsegling för Code. Härligt segel måste jag säga.

Lite kryss ut från Ronneby
Elliot till rors
Crusin’
Code-bog in mot Karlskrona
Storbesök i bassängen

Vi fick en fin kväll i Karlskrona med sol och värme och sprang även på lite andra känningar på bryggan vilket alltid är kul.

Karlskrona by night

Sist drog vi oss hemåt Ronneby igen för att förbereda för andra semesteraktiviteter. Många saker som ska hinnas med. Seglingen hem skedde i nästan totalt bleke men vi fick ändå fart på skutan även om sista timmen gick för motor.

Bleke
Liiiite vind

Mer segling kommer, men slut för denna gång.

Rent skepp, redo för nästa segling

//Staffan

Tiden går! Våren har varit mestadels tämligen kall men lite segling har hunnits med. Både preimärtur och två mindre kappseglingar. Båda med olika besättningar.

Peket på plats

Först var tanken att segla Ronneby Segelsällskaps vår-regatta men då vinden helt avstod sin närvaro så ställdes seglingen in. Vi tog dock en kort premiärtur ändå för att se att allt satt som det skulle och slutförde även en del annat småfix.

Redo

Efter lite diskussioner flyttades RSS vårregatta till några helger efter och då visade det sig att det passade ypperligt att göra en familjekappsegling av det hela. Det blev kappseglingspremiär för både Therese och Elliot. Vi var åtta båtar som startade och vi var tvåa över linjen, men resultatet som vanligt inte riktigt där efter omräkning. Fin dag dock. Peket numera äntligen på plats och justerat.

På efterkälken i starten
Kappseglingspremiär!
Knappar in
Nöjd efter omsegling och tvåa över linjen

Förra helgen var det så dags för Skärgårdsrundan i Karlskrona. Kecke och jag seglade dit i härliga västliga vindar på fredagskvällen och Tobias anslöt på plats. Vi var sju båtar som startade i omvänd SRS, dvs vi startade 65 minuter efter första båt på en bana på ca 20nm. Allt handlade om att segla ikapp med andra ord. Vi kom in på en 5e plats denna gång.

Code-1-segling till Karlskrona
Kecke på railen
Parkerad på Dragsö
Tjusig skuta

Då vi inte riktigt fått ordning på A2:an ännu så körde vi Code-1 på de flesta ben. Den funkar riktigt bra, men på några benen blev det lite för platt och vi förlorade helt klart fart i förhållande till de andra båtarna. Nästa gång … En härlig heldags segling i perfekt kappseglingsväder. Vi körde sedan hemåt via Hasslöbron.

//Staffan

Äntligen kommer så sakta våren tillbaka. Det är med små trevande steg som vårvärmen kommer och sedan lika snabbt försvinner igen. Bottenmålningen gjordes redan i mars då jag lyckades pricka in några få dagar av vårvärme. Poleringen var till största del redan gjord i höstas men lite bättring och vaxning behövs alltid.

Välpolerat!

Nytt för i år är en fast peke. Med god hjälp så slutförde vi monteringen nu på vårkanten och det ska bli kul att testa hur det funkar.

Båtsystem, Race-80-peke

Sjösättning klar, återstår mastning och diverse utrustande, sedan klart för premiär!

Sjösatt, i väntan på rigg …

//Staffan

Efter mycket om och men är de nya gasolslangarna på plats med rätt kopplingar. En djungel men när man väl vet vad det är man ska ha så går det enkelt.

Nya slangar och kopplingar från SVB.de som visade sig vara rätt, men ändå fel. Så komplettering från Lööfs Gasol (härligt med människor som bara säger; “Detta ska du ha!” och det stämmer) och nyklämning av ändarna av Gasolbolaget så passade allt igen.

Ny slang och kopplingar invändigt mot spis/ugn
Ny slang och anslutning mot gasflaska

Till nästa gång vet jag enkelt vad jag ska ha. Nu återstår det bara att förstå om det är vart 5e eller vart 10e år man “bör” byta …

//Staffan