Tredagarstripp med barn

Sommar, sommar, sommar! 20-25 grader, sol och snälla vindar. Perfekt för att ge sig ut med barn på några dagars rundtur i Blekinge skärgård. Besättningen för turen var Magnus, Elliot och jag.

Vi gav oss av till Tjärö första dagen. Härligt att se att denna pärla äntligen är igång igen och det verkar vara ganska gott om gäster. Nya restaurangen är fortfarande inte klar men arbetet går framåt och förhoppningsvis kommer det funka framöver. Det var fullt på seglarbryggan när vi kom, så vi lade oss lite halvbra ute på nocken på bryggan, men efter en liten stund gav sig en av båtarna av och vi kunde ta deras plats istället. Strålande.

Tjärö

Tjärö

Dagens segling gick bra och Elliot varierade mellan att underhålla sig under däck med diverse leksaker och tillbehör och att vara med uppe på däck och kika och fixa lite.

On top of the world

On top of the world

Väl framme på Tjärö tog vi en promenad och klättrade på klipporna. Vi gick även och kände på vattnet vid badplatsen men enligt Elliot var det kallt. Efter en god middag på restaurangen tog vi oss hem till båten för att förbereda oss för nästa dags seglats till Karlskrona.

Kvällslektyr

Kvällslektyr

Tjärö by night

Tjärö by night

Efter en god natts sömn var det dags för ännu en strålande solig dag. Staffan tog sig ett friskt morgondopp (17,5 grader) och efter frukost var det dags att dra upp ankaret och bege oss.

Morgondopp?

Morgondopp?

På vägPå väg

Seglatsen mot Karlskrona bjöd på en i princip non-stop gennaker-bog med vindar kring 4-5m/s och båtfart omkring 7kn. Ett ganska smidigt segel gennakern ändå, som faktist i svaga vindar går att föra tight sträckt som en lättvind-code. Man kommer givetvis inte lika högt som med en genua eller segel med riktigt förlik, men omkring 75-80 grader AWA funkar, i svaga vindar som sagt.

We tack for nobody

We tack for nobody

IMG_6186

Gennaker

Gennaker

IMG_6192

Fördäckare?Fördäckare?

Vi tog Hasslö-infarten till Karlskrona och lade oss i marinan inne i stan. Roligt att köra förbi örlogshamnen och kika på flottan, som till stor del verkade ligga vid kaj. Väl framme i Karlskrona tog Elliot och jag en lång promenad bort till Örlogshamnen för att kunna se lite närmre. Vi passerade då marinmuséum och Elliot fick (igen) klättra runt på Jarramas, Västervik och Bremön som alla ligger där för visning. Branta klättringar i lejdare var inget problem detta år, till skillnad från när vi besökte muséet förra sommaren.

Efter middag på stan gick vi längs kajen hemåt till båten och då kom Kustbevakningens stora KBV003 in för tilläggning. Kul att se hur enkelt de manövrerar dessa förhållandevis stora fartyg. Allt gick lugnt och smidigt.

KBV003 lägger till

KBV003 lägger till

Lights out in Karlskrona

Lights out in Karlskrona

Sista dagen på resan gick tillbaka hem till Ronneby. Det var tyvärr ganska dåligt med vind och efter att precis ha missat broöppningen av Hasslöbron valde vi att för motor gå ut via Hasslö-leden istället. Väl ute till havs kunde vi slöra hemåt Ronneby igen, men vridande och avtagande vindar gjorde resan hemåt behaglig, men långsam, i gassande solsken. Elliot bedrev största tiden av dagen under däck men hann även med att testa på det hårda livet som kapten och styrman av skutan!

Magnus slappar

Magnus slappar

Staffan

Staffan

Tuff gängare

Tuff gängare

Seglingspositionen intagen

Seglingspositionen intagen

Slutet på resan denna gång. Nästa vecka blir det lite grabb-segling och om inget oförutsett händer även Bornholm runt i slutet av veckan. Ska bli roligt!

//Staffan

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *