Grabbsegling 2017

Äntligen fick vi ihop en liten grabbseglingstur igen. Det var något år sedan. Denna gång var det Rickard, Kecke, Grahn och jag som lyckades synka semestrar och kalendrar för att ge oss ut på böljorna de blå under fyra dagar. Målet var Borgholm men med facit i hand så blev Kalmar alldeles ypperligt för att hålla det hela inom bekvämlighetsramarna som var uppsatta.

Första dagen tänkte vi ta oss upp till Bergkvara men då det knappt var någon vind och sedan dessutom blev grått, kallt och blött framåt eftermiddagen beslutade vi oss istället för att gå in redan i Sandhamn på Blekinges östra spets. En bra hamnkrog utlovades. Dessutom fyllde Rickard år så det blev firande där personalen ansträngde sig alldeles extra för att få till en mycket trevlig kväll. God mat, mycket bra service och en härlig atmosfär gör att Blekinges bästa hamnkrog antagligen inte ligger så långt ifrån sanningen. 

Sandhamn i grått

Födelsedagsbarnet

Tisdagen lovade perfekta förutsättningar för att ta oss norrut i Kalmarsund. Sol, bra med vind och vind på rätt håll, dvs SV. Vi började med nya A2:an ganska omgående i svaga vindar och så fort det började friska i var det god fart i båten. I princip A2:an uppe hela vägen norrut tills vindarna började krypa över 10m/s. Fartrekord på dryga 10,5kn sattes och flera goa surfar hann vi med. 

Kecke till rors

Väl i hamn i Kalmar, efter en välförtjänt GT, hittade vi ett bra hak att förtära kvällens middag på. Ytterligare en trevlig dag med mycket sol och mycket bra segling gick mot sitt slut. 

Morgonen efter lyxade vi till med hotellfrukost på hotellet i hamnen och satte oss sedan iväg för den förväntat tuffaste dagen. Vinden var fortfarande SV och 7-10m/s och vi var redan tvungna att vända skutan hemmåt. Målet för dagen var Kristianopel, vilket vi också nådde. Kalmarsund visade sig dock från sin tråkigare sida med mestadels grått och mulet väder samt rätt ordentligt med sjö och vind. Gropigt med andra ord. 

Rock ‘n roll i Karlmarsund

Väl framme i Kristianopel blev kvällen ändå ganska vacker. Vi lagade en delikat middag ombord och besökte sedan den lokala hamnkrogen för att insupa lite lokalkultur i form av karaoke med den lokala eliten. Märkligt, men på något sätt ändå underhållande.

Delikat middag

Kampai i Kristianopel

Red sky in the night is a sailors delight.

Sista dagen på turen utlovades åter fint och soligt väder och västliga vindar. Inledningsvis helt perfekt med andra ord och vi började med en brant gennaker-bog. Vinden friskade dock snart i och vred brantare så gennakern åkte ned och focken ut. Vi tuffade på i bra fart hela dagen och snittade dryga 7kn. På VHF:en hörde vi hur Sweden Rescue anropades för att en båt strax söder om Utklippan behövde assistans. När vi väl nådde Utlängan mötte vid Sjöräddningens båt från Hasslö-stationen som hade en liten segelbåt på släp. Enligt Sjöräddningen var insatsen lyckad, inga skadade och berodde på ett maskinhaveri. Segelbåten bogserades in till Sandhamn. 

Alla rätt?!

Hemåt!

Efter Utlängan blev det lite kryss men vi kunde i princip gå rakt på bogen hemåt och behövde bara göra några få slag för att vinna lite höjd. En otroligt fin seglingsdag med bra fart, bra vind och sol!

Bjuder på en liten film från dagarna. Enjoy!

//Staffan

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *