Mastat och klart!

Ännu en härlig sommardag med 25 grader och strålande sol. Magnus och jag träffades nere i Ronneby för att äntligen masta på och få Kampai klar för segling. Allt tar dock sin tid… 

Innan mastlyft ska masten tas ut och göras klar, vilket är en hel del pyssel. Vi bytte dessutom fock- och storsegelfall i förebyggande syfte, men genomdragningen av dessa nya gick enkelt och utan fadäs. 

Riggad och klar

Efter att ha sett Hamnens riggskola del 2, tänkte jag testa den fiffiga sling-läggningen som visas där för att slippa en klättring i masten. Vi måste ha slingen ovanför första spridarparet så de övriga åren har jag alltid klättrat mast vid på- och avmattning. Nu tänkte jag slippa åtminstone vid påmastning. Allt gick bra, men när vi skulle få loss slinget efter riggning så visade det sig ändå att det kinkade till sig så illa att Magnus fick åka upp till första spridarparet och lösa debaklet. Slutet gott allting gott dock. Mast på! 

Vi jobbade vidare och fick på hela riggen, en preliminär riggjustering och nya storseglet från Hamel på plats. Ska bli kul att testa! Krafterna sinade dock framåt kvällen så premiärturen får skjutas på ytterligare några dagar. Nu är Kampai dock segelklar! 

Den nya kick-hanteringen med dubbelkommando ser ut att funka som tänkt. Återstår att se om kvarvarande justeringslängd är för kort eller inte. Kan behöva korta de tidigare utväxlingarna lite för att få det bra. Även den nya lösningen för inhalet till focken via en avlastare och enbart en kontroll-lina för båda infallen ser ut att funka i teorin. Återkommer efter test och justering. 

Dubbelkommando på kicken

Jag kopplade också som hastigast in den nya vindgivaren i masttoppen men fick inte riktigt ordning på NMEA2000-nätet, så lite felsökning kvarstår. Det är nog bara lite kabelproblem så jag hoppas lösa det inom kort. 

//Staffan

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *